Виктория Крумова
Виктория Крумова

06.11.2018приблизително 7 минути

Учете английски с филми

Обичате ли да гледате филми? Кой не обича, нали? Ето ви един трик. Какво ще кажете да учите английски с кино? Гледането на филми на английски е страхотен начин да подобрите езиковите си умения – особено тези за слушане и говорене. Ако ви е омръзнало от учебници и трудна граматика и лексика, починете си от всичко това и вижте няколко класически холивудски продукции. И, разбира се, усъвършенствайте английския си! И ако вашите учители, приятели или семейството ви питат защо гледате толкова много филми, вместо да учите, можете да им кажете, че по принцип киното не се прави за хора, които учат, а за англоговорящи. Така че всичко, което чувате, е съвсем реално – в бързо темпо, с истинско местно произношение. Езикът във филмите е естествен и затова те са чудесен начин да обогатите речника си с изрази, идиоми и често използван жаргон. Няма по-добър начин да научите ежедневния език – нещо, което не може да стане в традиционната класна стая. Филмите са забавни и са чудесен начин да се гмурнете в английския, когато сте твърде уморени за нещо друго (например да четете).

Когато гледате филми на английски, научавате много и за културата на езика, за местата, от които се интересувате. Ако ги посетите, ще имате познания не само по езика, но и ще разбирате съответната култура и история. Ако искате да имате тема за разговор с англоговорящите си приятели - филмите са идеален повод за това. Всички обичат да обсъждат кино. Слушайки диалога, ще чувате автентична реч и ще усъвършенствате английското си произношение. Какво чакате? Взимайте пуканките, поканете приятели, отпуснете се и се насладете на урока по английски.

Съвети как да учите английски чрез филми

Изберете познати филми.
Ако сте начинаещ или нивото ви е по-ниско, най-добре е да е филм, който вече сте гледали, защото вече познавате сюжета и сега можете да се съсредоточите върху езика, вместо да се опитвате да следите нова история.

Използвайте субтитри.
Това, че използвате субтитри, не означава, че мамите, защото все пак чувате английския говор. Ако сте на по-ниско ниво, използвайте субтитри на български, докато не се почувствате готови да гледате филма без тях. Ако сте на по-високо ниво, предизвикайте се, излезте от зоната си на комфорт и гледайте филма с английски субтитри. Не е нужно да ги следите дума по дума, защото ще се уморите. Използвайте ги, за да схванете основното (идеята) на нещо, което не сте разбрали при слушане.

Започнете с нещо по-просто.
Не знаете дали ще се справите с гледането на епичен филм на английски и дали ще разберете всичко? Не го гледайте! Изберете сравнително кратък филм и избягвайте такива, включващи по-задълбочено ниво на разбиране на историята или културата, тъй като това вероятно ще ангажира ума ви и няма да успеете да се концентрирате върху езика.

Разделете го на части.
Ако гледането на филм на английски ви се струва уморително, разделете го на части от по 30 минути. След като изгледате една част, направете нещо друго. Вземете си нещо за ядене или пиене, проверете си мейла, каквото и да е, стига да го изгледате. Това занимание може да се окаже много натоварващо, а и дразнещо, особено ако се стремите да разберете всичко, затова е добра идея да го разделите на по-малки части.

Слушайте и повтаряйте.
Хубавото на гледане на филм вкъщи е, че можете да го спирате на пауза и да го връщате, ако не разберете нещо. Това обикновено не се случва в час. Върнете се към частта, която не сте разбрали, и повторете думите на глас. Направете го няколко пъти и прочетете субтитрите. Повтарянето на глас е чудесен начин да усъвършенствате естественото произношение. Това е нещо, което обикновено ни е малко неудобно да правим в класната стая, но вкъщи няма нужда да се притеснявате – повтаряйте, колкото искате, докато не прозвучи перфектно!

Гледайте филми, които харесвате.
Не обичате драми? Не ги гледайте! Не харесвате любовни истории? Не ги гледайте! Има буквално хиляди филми, по нещо за всеки вкус. Изберете филм от жанра, който предпочитате, и така е по-вероятно да извлечете нещо от него. Ако си наложите да гледате филми, които не са ви интересни, ще се измъчите и вероятно бързо ще се върнете към уроците.

Гледайте филми от една и съща страна.
Както знаете, английският се говори в различни страни в цял свят, но когато го учите, по-добре се придържайте към един регион, тъй като езикът е различен на различните места, както и акцентът. Изберете държавата, която ви интересува най-много и започнете с филми от там (поне докато не станете по-уверени). Повечето учащи предпочитат да учат английски от американски филми, защото са по-запознати с културата и произношението е по-лесно за разбиране в сравнение с другите англоговорящи страни.

Гледайте с приятели.
Имате ли приятели, които също искат да усъвършенстват уменията си по английски? Съберете се и гледайте филм заедно. Не само ще се видите с приятелите си, но и ще си помагате с части от филма, които не разбирате. Можете да направите още повече – след филма си вземете кафе и споделете мнения и любими моменти от филма (на английски, разбира се).

Направете си филмов дневник.
Чули сте израз или дума, които искате да запомните? Искате да ги използвате в бъдеще? Запишете ги! Докато гледате филма, спрете го на пауза, ако чуете нещо, което може да ви бъде полезно и занапред, и го запишете в дневника. Така ще съберете „автентични“ изрази, които можете да изпробвате с англоезичните си приятели в бъдеще (стига да не са обидни, разбира се).

Най-лесният и ефективен начин за това е FluentU. Ако воденето на филмов дневник и търсенето на думи в речника ви звучи като трудна работа и ви се гледат забавни клипчета, трябва да опитате FluentU. Там има колекция с най-добрите клипове за изучаване на английски, включително трейлъри на филми, музикални клипове и сериали. Всички клипове са със субтитри, дефиниции и примерни изречения.

Във втората част на тази статия ви дадем информация за няколко филма, които задължително трябва да гледате, за да подобрите английския си.