Десислава Поповска

Можеш ли с 3 думи да опишеш какво да очакват учениците от теб?
Много нови знания

Кои писатели те вдъхновяват?
Твърде много са. Хемингуей, заради сдържаността на изказа, под който всъщност се крият необятни светове. Томас Елиът сред поетите. заради ефекта, който има върху читателя. Напоследък и Джордж Р.Р. Мартин с поредицата „Песън за огън и лед“, който създава един богат фантастичен свят, като същевременно не изменя на познатата за нас реалност.

Кои са книгите, променили живота ти?
Всяка книга ме е променила по някакъв начин. Осезаемо са ми повлияли „Ана Каренина“, „Малкият принц“, „Алиса в страната на чудесата“, „Магьосникът от Оз“.

Коя е твоята любима музикална банда?
The Velvet Underground

Кои са хобитата, които стоят зад преподавателят в теб?
Извън работата обичам да чета, да пея и да разговарям на интересни теми

Коя дума описва твоя стил на преподаване?
Яснота

Защо всеки човек трябва да учи чужд език?
Освен очевидните преимущества, които чуждите езици дават на съвременния работещ човек, те разкриват и светогледа на непознати за нас култури и по този начин обогатяват и нашия. Например в испанския има дума sobremesa, която се разбира като „времето прекарано с близките около масата“. Не е съвпадение, че сред испаноговорящите особено се цени семейството и там децата стават независими и напускат дома много късно.

Как започна преподавателската си кариера?
Официално със стаж от Студентски практики преди три години. Неофициално в детската градина, когато ме слагаха да чета на другите деца.

С какво Интелект е по-различно място за изучаване на чужд език?
В Интелект работим с желание и старание, което винаги води до успех.

Твоето мото в живота:
Може би обратното на известната английска поговорка „Любопитството убило котката.“.

Любим цитат:
В момента се опитвам да живея според един ред от „И изгрява слънце“ на Хемингуей, където единият герой казва на другия „Колко щеше да ни бъде хубаво, ако нещата бяха еди-как си…“, а той отговаря: „Isn’t it pretty to think so?” Всяко „ами ако...“ е идеално само в човешкото въображение и точно защото не се е случило.

Защо точно Интелект?
Защото в Интелект ще ви поведем по пътя, по който ние сме научили език и ще ви покажем, че не е толкова дълъг и страшен, колкото изглежда.

Какъв е твоят съвет към човек, решил да учи чужд език?
Потопете се в него. Четете на езика, гледайте филми със субтитри на езика, запомняйте думите, заедно със ситуацията в която ги използват. Друг път в подобна ситуация, споменът ви ще активира същите думи. Езикът си има своите необясними страни, за които сухото учене няма да помогне.