Яна Палюшева
Яна Палюшева

25.07.2019приблизително 7 минути

Как да научите чужд език по-бързо: 6 лесни стъпки, за да се влюбите в грешките си!

Най-голямото предизвикателство за хората, изучаващи нов чужд език, е провалът.

Кой иска да греши? Лично аз знам, че мразя чувството, когато съм объркал нещо. Но не можете да научите чужд език, ако не можете да приемете грешките си.

Влюбването в грешките е ключът към уверените разговори на нов чужд език. Следвайте тези лесни стъпки, за да се научите да се влюбвате в грешките си и да постигате бърз напредък към езиковите си цели.

Стъпка 1: Поставете се на мястото на най-добрите спортисти.

Повечето от нас никога няма да бъдат олимпийци или професионални спортисти. Въпреки това можем да научим много от начина, по който тези най-добри изпълнители тренират, за да подобрят уменията си. Спортистите си поставят цели и тренират усилено. Те също така се грижат за себе си като отделят време, за да се възстановят, да си починат и да се забавляват. Този подход им позволява да се усъвършенстват и да станат по-силни. Успешните ученици на езици правят същите тези неща. В допълнение към установяването на рутинното обучение, което е последователно, забавно и позволява стабилен напредък, спортистите имат още една по-мощна тайна за техния успех.

Издръжливост!

Колко пъти виждате играч да не се справя с футболен мач? Бейзболен играч да пропуска удари? Пропусната цел? Тези неуспехи се случват във всяка игра. Но въпреки тези неуспехи играчите продължават да играят. Грешките могат да бъдат неудобни. Много испански ученици казват на хората, че те са embarazada (бременна) вместо avergonzada (смутена).

Всички звезди като Том Брейди няма да бъдат звезди, ако оставят всяка грешка да ги спре. Те се връщат и продължават. В противен случай те никога няма да бъдат най-добрите от най-добрите.

Дръжте се като топ състезател, тренирайте редовно и продължавайте да общувате въпреки грешките си.

Ученето на езици е маратон, а не спринт. Колкото по-силен и издържлив сте, толкова по-голямо е разстоянието, което ще можете да преминете. Опитвайте, падайте и се връщайте всеки ден към целта си.

Стъпка 2: Търсете неуспех.

Не можете да научите нов чужд език, без да правите много грешки. Не се поддавайте да не ги правите, като оставате винаги в зоната си на комфорт.

Малките деца правят много грешки, докато се учат да говорят. Казваме ли им да спрат да говорят, докато не го направят перфектно? Не, ние им помагаме, като ги слушаме, насърчаваме и осигуряваме качествено въвеждане на език. Имайте същото старание и търпение със себе си.

Стъпка 3: Използвайте „Лингвистични задачи“, за да се фокусирате върху това, което можете да направите (не върху това, което не можете).

Съсредоточете се върху това, което можете да направите, и това ще ви осигури това, от което се нуждаете, за да можете да развиете езиковите си умения. Можете ли да отговорите само с една дума? Кажeте го. Знаете ли неправилно нещо? Опитай пак. Всеки опит ви доближава до майсторството.

Лингвистичните задачи са нещо, което човек може да направи на даден език. Задача може да бъде наемането на кола или разбирането на списък за пазаруване. Те са практични подсказки за изграждане и измерване на вашите умения.

Стъпка 4: Говорете от първия ден.

Говорете от първия ден и го правите ежедневно. Това ще Ви даде перфектната възможност да продължавате да правите грешки! Освен това ще усвоите, обработите и експериментирате с всички думи и фрази, които изучавате.

Когато говорите с някой, който вече знае езика или чужденец, Вие не само упражнявате наученото до момента, но и получавате нови знания от този друг човек, които можете да запазите и използвате за себе си.

Опитайте да започнете да говорите изучаваният език с преподавател от самото начало. Те могат да моделират правилното използване на езика за Вас, както и да Ви осигурят много нови знания, които можете да използвате в бъдещите си разговори - точно както възрастните в живота Ви са направили за вас, докато изучавате родния си език.

Твърде срамежлив сте, за да посмеете да говорите с чужденец от самото начало? Говорете първо със себе си. Няма да получите същите изгоди, които бихте получили, ако говорите с носители на езика, но това е чудесен начин да работите с Вашата срамежливост.

Запишете себе си. Абсолютните начинаещи дори могат да четат чрез речникови списъци или диалози. Колкото по-уверени ставате, толкова повече ще започнете да се записвате без помощни средства за лексика. Говорете редовно за всяка тема, която желаете, без да се притеснявате за грешките, които правите.

Ако искате някога да говорите чужд език свободно, първо трябва да се научите да се справяте с многото грешки, които ще правите. Една рутинна тренировка на проба и грешка ще ви помогне да направите точно това.

Стъпка 5: Използвайте грешките, за да продължавате напред.

Няма по-полезен тест за изучаващите чужди езици, от грешките.

Когато говорите и пишете, Вашите грешки и пропуски в знанието се проявяват. Например, може да не знаете думата, която търсите, или може да не успеете да си спомните как се изписва глагол в определено време. Вместо да се чувствате зле, вземете тази ценна обратна връзка като указание къде да се съсредоточите по време на следващият си урок. Попълнете тези пропуски, като намерите думите и фразите, които не сте знаели, или като прегледате вашите глаголни спрежения. Използвайте грешките си, за да не се провалите за в бъдеще.

За да получите качествена обратна връзка за грешките си, можете да споделите Вашето писане с читател, или онлайн общност като Rhinospike. Ще откриете, че граматиката и лексиката, които научавате в контекста, са много по-полезни от всичко което учите в учебниците.

Стъпка 6: Запомнете, ще стигнете до Автоматичното.

Точно както сте научили, че 1 + 1 = 2, ще научите моделите и структурите на Вашия чужд език и няма да ги забравите.

Математиката и езиците имат много общо. И двете се занимават със символи и звуци, които представят идеи и ценности за нас.

Съумеете ли да изпълните тези шест стъпки, гарантираме Ви прогрес в изучаването на чужд език.