Галя Бендурска
Галя Бендурска

27.01.2020приблизително 6 минути

Не казвайте "не мога"! 12 мита за изучаването на английски език - Част 1

Психологическо проучване сочи, че една от най-често срещаните мисли при почти всеки втори човек започващ да учи чужд език е „Не мога, прекалено е труден.“ Но тук сме ние, за да ви кажем, че това схващане определено е грешно. Самата идея, че вие или някой друг не може да научи английски език е мит.

Митът е нещо, в което много хора вярват, че е истина, но всъщност не е. Твърдения като „Не съм достатъчно умен“ и „Не мога да науча английски“ са митове. Защо ги наричаме така? Веднага ви даваме отговор, защото просто не са верни. Те са само препятствия, които ще блокират потенциала, който се крие във всеки един от вас. Добрата новина е, че тези препятствия са преодолими, а доказателство за това са хората научили английски език. Те са успели, защо вие да не можете!

В днешната статия ще ви запознаем с най-често срещаните митове и погрешни схващания за изучаването на английски език като едновременно ще ви дадем и съвети за това как бихте могли да ги преодолеете. Но преди да преминем към тайните за преодоляването на препятствията по време на езиковото ви пътуване, най-важното е да запомните, че пречките ще застанат на пътя ви само ако им позволите.

Мит No 1: Не съм добър с чуждите езици

Умът е мощно нещо. Ако умът ви мисли, че не можете да научите чужд език, ще ви е изключително трудно да промените това убеждение.Така че, направете си услуга и променете своята гледна точка!
Просто не е вярно, че никога няма да разберете английския, само защото не е вашият роден език. Въпреки че развиваме мозъка си чрез родния си език от най-ранна детска възраст, той все още може и е в състояние да усвои нови знания. Замислете се, всеки ден събираме нова и нова информация. Не е различно при изучаването на нов език. Просто самата промяна на вашето мислене ще ви даде най-добрия шанс да научите нещо ново.

Съвет: Използвайте родния си език, за да засилите изучаването на английски език! Намерете блогове, статии или кратки истории и ги препишете на английски.

Мит No 2: Не мога да разговарям на английски език, защото допускам прекалено много грешки

Известният поет Джеймс Джойс казва: „Грешките са порталите на откриването.“ Това означава, че всяка грешка, която направите, ви помага да научите нещо ново. Това е много вярно и когато изучавате нов език. Трябва да видите всяка грешка като възможност да се научите.

Няма причина да се смущавате, ако допуснете грешка в произношението на дадена дума или в словореда на изречението. Всеки е бил начинаещ в даден момент от живота си!
От друга страна възприемането, че сте ученик ще ви помогне да не бъдете толкова критичен към себе си и ще ви научи да се наслаждавате на грешките, които правите, докато се учите. Ако въпреки това възприятие все още се чувствате глупаво, когато произнесете грешно дума, комуникацията с хора, които също учат английски, може да ви помогне да преодолеете това неудобство.
Съвети No 1: Запишете собствените си изказвания на английски. Това е чудесен начин да изградите и добиете увереност, когато говорите. Можете също така да слушате и да повтаряте изказвания на английски, чрез което бихте могли да подобрите произношението.

Съвети No 2: Запишете се на курс по английски език. Самото възприемане на факта, че всички в групата също допускат грешки като самите вас ще ви накара да се отпуснете по време на разговор и да не допускате толкова грешки.

Мит No 3: Аз съм твърде стар, за да уча английски

Да, по-младите лесно научават нови езици, но това не означава, че по-възрастните не могат да научат английски език. Погледнете го от тази страна, един възрастен има повече опит и фокус за решаване на проблеми. Вместо да вярвате, че възрастта ви спира, погледнете по-отблизо обучението си. Какво точно ви кара да мислите, че научването на английски е трудно? Самият език като лексика и граматика ли го правят труден? А може би методите, които използвате? Възможно е дори мястото и хората във вашата учебна среда да създават тази трудност? След като идентифицирате истинските пречки, можете да започнете да въвеждате някои промени, за да улесните и да направите ученето много по-приятно.

Мит No 4: Нямам достатъчно времe

Разбираме, вие сте заети.
Целият свят изглежда е зает. Всички се движат толкова бързо. Всички ние имаме толкова много ангажименти и задачи в ежедневието си и винаги сме извън определеното време за изпълнението им.
Вярването обаче, че се нуждаете от много време, за да научите английски е грешно. Просто трябва да знаете как да организирате времето си. Първо, помислете по кое време на деня учите най-добре. Не частта от деня, в която имате най-много време или най-малко смущения. Говорим за времето, в което мозъкът ви работи най-добре, а именно когато фокусът ви е остър и ученето се чувства като лесно и приятно занимание. Това е времето, което трябва да използвате за изучаване на езици.
Сега планирайте деня си и насрочете изучаването на език да се случва през това време на деня. Дори да е само половин час, напишете го в графика си или в списъка със задачи. Бъдете последователни и изучавайте езика по това време всеки ден. Има малки неща, които можете да направите, за да улесните спазването на рутината си и те са следните: разположете книгите и ресурсите си на леснодостъпно място, изтеглете видеоклиповете и аудиото, така че те да са готови за възпроизвеждане, т.е. обособете си конкретна зона за учене, така че винаги да сте готови да учите, да учите, да учите…

Съветите, които можем да дадем тук: Попълнете свободното време от деня си с бързи уроци. Например, слушайте най-различни неща на английски език, докато стоите на опашка в магазина или докато карате колата. Или си изтеглете приложение за изучаване на английски език и докато сте на път за работа с автобус, метро или трамвай, научавайте нови неща . Превърнете всеки свободен момент във възможност за учене!