Яна Палюшева
Яна Палюшева

01.08.2019приблизително 6 минути

10 съвета: Как да учите английски език в родната си страна.

Не е нужно да живеете в англоговоряща страна, за да владеете английския език свободно. Ако сте креативни за начина, по който изучавате езика, не е нужно дори да напускате родния си град. Използвайте тези 10 съвета, за да подобрите уменията си, без дори да напускате дома си.

1. Обградете се с английски.

Не е необходимо да сте в англоговоряща страна, за да се обградите с английски. Намерете начини да направите езика част от ежедневието си. Пишете списъка си за пазаруване, четете вестника, слушайте радио, пишете дневник или слушайте песни на английски.

2. Намерете си английски приятели.

Дори ако не живеете в англоговоряща страна, вероятно има много чужденци, които живеят наблизо. Намерете начини да се срещнете с хора, които говорят на английски: посещавайте чуждестранни барове и ресторанти, присъединете се към спортни и социални клубове. Можете дори да се включите като водач в местна туристическа атракция, за да се срещнете с англоговорящи от цял свят.

3. Намерете си партньори в ученето.

Не се нуждаете от носители на езика, за да практикувате английски. Намерете си партньор, с който да учите заедно или създайте английска група в социална мрежа и се срещайте редовно, за да си говорите. По този начин може да се мотивирате взаимно.

4. Използвайте автентични материали.

Четенето на английски само в учебниците може да стане скучно. Опитвайте да четете английски текстове, написани за и от носители на езика. Първо ще бъде предизвикателство, но след това ще стане много по-интересно, след като успеете да го направите. Ако не можете да намерите английски книги или списания, използвайте интернет, за да четете новините на английски език всеки ден.

5. Бъдете онлайн.

Бъдете онлайн и се свързвайте с хора от цял свят. Присъединете се към чат стаи или форуми, вземете онлайн курс по английски език или намерете някой, за да го практикувате, докато изучавате различни култури. Със социалните медии е по-лесно от всякога да поддържате връзка с приятели от цял свят.

6. Задайте си реалистични цели.

Дайте си причина за учене: искате ли да получите повишение, да говорите с чуждестранни колеги, да учите в чужбина или да прекарате следващата си почивка в англоговоряща страна? Задайте краткосрочни и дългосрочни цели и следете напредъка си.

7. Слушайте истински английски.

Тренирайте ухото си, като слушате английски с нормална скорост, дори ако не разбирате всичко. Упражнявайте се да слушате, без да виждате нещата, записани и не се страхувайте да слушате нещата няколко пъти, за да уловите някакъв интересен или необичаен речник. Лесно можете да намерите безплатни английски подкасти онлайн, а информационните агенции от повечето англоговорящи страни имат безплатни онлайн и аудио новини.

8. Намерете забавни начини да научите нови думи.

Ако обичате да пеете, потърсете думите за любимите си английски песни. Или ако си спомняте какво виждате, напишете нови думи на бележки и ги залепете в къщата си. Направете смешни примерни изречения или нарисувайте малки картинки за нови думи, за да ви помогнат да ги запомните.

9. Научете за културата.

Разберете за хората и културата на англоговорящите страни. Изучаването на език не е само граматика и лексика: става дума за общуване с хора, които имат различни начини на мислене и говорене!

10. Каквото и да правите, забавлявайте се!

Изучаването на език изисква много работа, но е по-вероятно да се придържате към нея, ако се забавлявате. Играйте игри, решавайте кръстословици, пейте песни, четете комикси и не се притеснявайте прекалено много за правенето на грешки - често грешките са начин да се научите най-добре!

Благодарим Ви за отделеното внимание и днес. Надяваме се да сме Ви полезни с тази статия. Очаквайте следващата ни другата седмица!