Ваня Ананиева
Ваня Ананиева

19.03.2018приблизително 7 минути

63 съвета как да научиш английски бързо и ефективно

Споделяйки съвети, ние в Езикови училища „Интелект“ се надяваме те да бъдат от полза на възможно най-голяма част от нашите читатели. Не веднъж сте стигали до разговор, който окончава с нещо близко до „И да знаеш... ще учиш цял живот и пак няма да знаеш достатъчно“. Макар и малко мистично и пeсимистично, това е така. За повече от 18 години на пазара и над 30 000 обучени курсисти, сме свидетели на уникални ситуации, преминали сме през различни методики на обучение, различни учебни програми и помагала, но най-приятно ни беше в случаите, в които нашите клиенти осъзнаят, че могат повече след всеки следващ урок. Скъпи приятели, това е безценно.

Поради тази причина започнахме и нашия блог – съвети от учители, приятели и експерти в сферите си. Ще се постатаем да споделим различни гледни точки и материали за обучението по чужди езици, но и не само. Какво сме ние без специалните моменти от живота? Точно, няма да ги забравим.

Последна част от първите ни няколко съвета, но не по важност. Ако все пак сте пропуснали да прочетете част 1 и част 2, можем да посъветваме да го направите. Считаме, че съвкупността от трите материала ще дадат основна представа за най-добрите практити, на които можете да разчитате, за да подобрите обучението си по английски, немски, френски, руски или какъвто искате език.

Нека се захванем сериозно и с последващите няколко съвета:

39. Както в българския език, така и в чуждите, пунктуацията играе огромна роля, която е възможно да доведе до неловки ситуации, които няма да Ви се харесат, гарантираме. Поради тази причина наскоро осъществихме и програма за обучение по правопис и пунктуация на български език, която можеш да погледнеш тук. 
Та, представи си следния пример:
"A woman, without her man, is nothing."
"A woman: without her, man is nothing."

Може да се получи неудобно, нали?

40. Макар и вокалните педагози да са силно против следващия съвет, ние имаме огромното желание да го споделим с теб. Пей! Изпей всичко, което ти е на душата и сърцето! Не мисли дали звучиш добре, или не. Пей вкъщи, под душа, с приятели. Научи песни на любим език и припявай, докато ги слушаш. Ще се изненадаш от каква полза може и ще се окаже на твоите знания. Все пак бъди нащрек, приятелите ти със сигурност ще използват наличието на фалшиви тонове за бъзици, но смехът е полезен.

41. Пиши в различни чатове и форуми. Искай и давай съвети по различни теми – Quora, StackOverflow, SuperUser, Reddit. Това са малка част от местата, на които можеш да споделиш/получиш ценен опит в дадена сфера. Прекрасно е да помагаш на другите, особено когато се уповаваш на собствени знания и умения, а щом говорим и за чужд език, това несъмнено ще те накара да се замислиш за използвана граматика, лексика и пунктуация, много ползи на едно място. Просто трябва да го пробваш!

42. За да се справиш с интонацията и ритъма в текстове и изречения, можем да те посъветваме да слушаш и повтаряш възможно най-много от радиа, песни, филми или каквото си избереш. Важното е да е в оригинал и на езика, който искаш да изучиш до съвършенство.

43. Освен слушането на песни в Youtube и Spotify, от време на време ще е добра идея да се връщаш и към доброто старо радио. То винаги може да те изненада с нещо непознато, но пък приятно. Опитай се да разбереш и запомниш част от чутото, преведи си го, обмисли го.

44. От училище не сме фенове на диктовките, но не ги подценявай, те могат да са изключително полезни. Намери и слушай непознат текст, който да се опиташ да запишеш. След това направи проверка на възпроизведения от теб текст. С времето ще ставаш все по-добър.

45. Може и да не е най-приятното нещо за всеки един от нас, но бъди готов да послушаш и собствения си глас, буквално. Направи запис на „реч“ от твоя страна. След това я пусни и изслушай, но не бъди безкрайно критичен. Прецени какво и как може да се подобри в изказа и/или интонацията. Пробвай да го направиш отново и отново, и отново. Така ще придобиеш много увереност и няма да се притесняваш толкова при следващия момент за speaking.

46. Изполвай речник, но не Английско/Немско/Руско – Български, а тълковен речник на чужд език. Да, съгласни сме, че е по-лесно да отвориш четиво, в което ще намериш прекия превод на голяма част от думите и изразите, но по този начин няма да тренираш мозъка си. Намери тълкувание на думата на езика, на който учиш и се опитай да отгатнеш кой е нейният еквивалент на български език.

47. Макар и нужен, речникът може да е едновременно най-добрият приятел и най-големият враг. Не се привързвай към него. С времето свикни да не търсиш значението на всяка дума в него. В първите няколко случая ще е незбежен, но свикнеш ли винаги да ти е под ръка, ефектът ще е по-скоро негативен, отколкото позитивен.

48. Ученето на език, а и на каквото и да е друго, може да се окаже тежка задача. Не се отказвай. Да, ще имаш трудни моменти, в които да имаш чувството, че не знаеш нищо, но това е напълно нормално. Почини си, разсей се и после пак се върни. Натрупаната материя е там, просто мозъкът ти все още не я е подредил. Това изисква време.

49. Превърни ученето в забавление, а не в задължение. Фразата: „Ууффф, трябва да сядам да уча...“ не води до нищо добро. Ако нямаш желание, резултатът няма да е върхов. Свързвай ученето с нещо приятно и забавно.

50. Притеснението е присъщо за хората. Особеното е, че то се появява в най-неудобните моменти – когато трябва да защитаваш проект, научен труд, презентация. Ами ако тя е и на чужд език? Най-доброто, което можеш да направиш – отпусни се, спри да мислиш, направи няколко крачки и с всяка от тях вдишай и съответно – издишай. Така тялото и умът ти ще се отпуснат. Тествано и гарантирано помага! 
П.С. Ние също сме ходили на изпити и защити.

51. От време на време се връщай към старите записки или упражнения, които си правил. Виждат ти се лесни, нали? Ето, пожънал си сериозен успех и напредък. Както казахме по-горе, няма защо да се притесняваш.

52. Възрастта е просто цифра. Никой не е прекалено млад или прекалено възрастен, за да научи език. Всичко друго е оправдания. В Езикови училища „Интелект“ обучаваме едновременно курсисти на 3-годишна и на 78-годишна възраст. Всеки се справя по свой собствен начин, но и всеки един от тях съумява да напредне с помощ от нашите експерти.

53. Не отлагай. „Ще свърша това утре или след седмица“, не трябва да е водещ пример. Времевите периоди са относителни сами по себе си. Ако си способен да свършиш нещо сега – давай! Това ще те направи по-отговорен и с времето ще съумяваш да преценяваш по-бързо и точно нуждата от определено време за завършване на задача. Отлагането е присъщо и на хората, които се страхуват да поемат отговорност на момента. Не бъди такъв!

54. Ако се страхуваш, че не си съумял да научиш достатъчно по дадена методология или учебник – смени ги! Има повече от един правилен път към успеха, просто текущият не е за теб, но това не означава, че и следващият няма да е!

55. Изключително е важно да се обучаваш в среда, която отговаря на твоето ниво. Не се съсредоточавай върху упражнения, които са прекалено трудни, но и прекалено лесни за теб. Нужно е да тренираш вече получените си знания, за да вървиш напред.

56. Голяма част от клиентите ни се притесняват за своя акцент. Недей! Това е просто културна принадлежност, всеки я има и не можеш да избягаш от нея. В началото тя ще влияе на способностите ти да говориш, но с всяко изминало упражнение, ще съумееш да се откъснеш от нея. Още повече, езиците имат различни диалекти, избери един, няма грешен.

57. Свързвайки горната точка, е нужно да отбележим, че различните диалекти имат разлика не само в изписването, но и в изговарянето на думите. В някои случаи те могат да са коренно различни. 

Пример: Апартамент
Британски английски: Flat
Американски английски: Apartment

Да, двете са абсолютно правилни, това не подлежи на коментар. Нужно е да съобразите къде и с кого говорите.

58. Изполвай т.нар. флаш карти. Как можеш да си направиш такива? Вземи малко по-дебели листчета картон/хартия. От едната страна изпиши чуждия вариант на думата, а от другата – българския. Това е. Носи тези картички със себе си. Когато почувстваш удобен момент ги извади, погледни едната страна на най-горната и се опитай да си спомниш и изговориш нейния еквивалент.

59. Цветните лепящи листчета са полезни. Залепи някои от тях върху предмети вкъщи. Надпиши ги. Прочитай ги всеки път, когато минаваш покрай мебелите у вас. Цветовете ще помогнат за значително по-бързото запаметяване на чуждите наименования.

60. Довери се на своята интуиция. Ще бъдеш изненадан колко добре работи тя. В голяма част от случаите, първият измислен отговор на даден въпрос е най-близо до верния. Той е съвкупност от твоите знания, подсъзнанието и интуицията ти.

61. Не сме в „Минута е много“ и не винаги най-бързият печели. Събери мислите си и използвай ценните няколко секунди, които са на разположение. Те ще дадат време на мозъка ти да систематизира и подреди нужните знания за отговор на поставения проблем.

62. Запознавай се с нови хора. Това е интересно и полезно занимание. Ще развиеш своите способности да общуваш на чужд език, ще завържеш страхотни запознанства и ще научиш много нови неща. Само и единствено плюсове.

63. След всички тези съвети, единственото, което остана да ти кажем е да не забравяш, че мозъкът ти е мускул, който има нужда от тренировка, а чуждите езици отварят врати към непознати светове. Възможностите да общуваш с хора на родния им език, могат и ще ти донесат много позитиви. Това са знания, които трупаш и остават. Практикувай.

Благодаря за отделеното време и се надяваме, че съветите ще са ти от полза.

Не забравяй, че след няколко дни ще те изненадаме с нова статия. Надяваме си да ти хареса.