Галя Бендурска
Галя Бендурска

25.02.2020приблизително 6 минути

11 съвета за изучаване и поддържане на нивото на немски език в комфорта на дома - Част 1.

Решили сте да се погрижите за немския си език или пък искате да започнете изучаването му бавно и постепенно? Първото нещо, което можете да направите е да се облечете, да излезете от вкъщи и да разговаряте с чужденци или ако нямате подходящата среда за това, можете да се запишете на езиков курс, но и ако това днес Ви звучи като непосилна задача и искате ученето да е от комфорта на дома Ви, не се безпокойте имаме идеални предложения, с които можете да осъществите тази си цел без да се налага да напускате комфортния си и уютен дом.

Тук може би някой от Вас би възразил: “Как така!? В комфорта на дома, никога не можеш да се съсредоточиш и обучението да е ефективно.” Да, разбираме и Вашата гледна точка, но всъщност изучаването на немски език у дома има своите предимства, както всяка една среда за обучение. Комфортът на дома Ви ще Ви позволи от една страна да зададете свой собствен график и да учите, когато имате време да се посветите на това си занимание, а от друга страна въпросното отделено време ще е съобразено с моментите, в които сте фокусирани и адекватни да запомняте. Също така Ви позволява да работите със собствено темпо, т.е. да ускорявате темпото през частите, които вече разбирате и знаете, и съответно да отделяте допълнително време на по-трудните за разбиране.

Такъв тип обучение би Ви допаднало особено ако сте срамежливи или се чувствате неудобно, когато например не успеете да се справите от първия път с произношението на дадена дума или израз. В комфорта на дома ще можете да практикувате произношението свободно, т.е. ще можете да опитвате до безкрай, докато не изговорите правилно дадената дума или израз, така че продължете напред и се опитайте да произнесете das Eichhörnchen толкова пъти, колкото е необходимо!

Допълнителен плюс е, че имате възможността да приспособите обучението си към това, което работи най-добре за Вас: запомняне с флашкарти или не!? Зависи само и единствено от Вас самите.

Май вече виждате как целта Ви да учите език от комфорта на дома е осъществима, а? Предлагамe Ви да разгледате в следващите редове списъка от съвети и инструменти, от които ще можете да се възползвате по време на обучението си по немски език във всяко едно ниво, докато се отпускате в комфорта на собствения си дом.

1. Опитайте безплатни “онлайн” уроци

Запомнете, че в днешно време интернетът е Ваш приятел. Независимо дали ни харесва или не, живеем в цифрова епоха. Интернетът е море от ценни ресурси, които са достъпни за Вас. Не забравяйте да се възползвате от това, което има там, защото то може само да Ви подпомогне.

Можете лесно да научите основни неща, да упражните междинни знания или да усъвършенствате уменията си като използвате подкасти, изтеглите уроци или пък намерите работни листове с упражнения.

Редица колежи и университети са публикували учебните си програми и уроци на своите уебсайтове. Където и да потърсите винаги ще намерите ресурси, посветени на изучаването на немски език, така че потърсете и ще намерите доста полезни и безплатни материали, които ще са Ви от полза за обучението.

2. Посетете Вашата местна библиотека

Спомняте ли си библиотеките? Знаете ли, онези места с всички книги, които можете да вземете безплатно? С навлизането в дигиталния свят, напоследък забравихме за множеството рафтове с книги на едно място. Вероятно и там може да се измъкнете с пуловери в уютната читалня и да се заровите в някоя интересна книга на немски език, с която да упражните четене с разбиране, или както го наричат германците das Leseverstehen.

Повече от вероятно е местната библиотека да разполага с подборка от книги за обучаващите се по немски език като учебници, работни книги и аудиокниги на CD, които ще можете да вземете вкъщи. Също така много библиотеки днес имат онлайн ресурси, където можете да заемате електронни книги и аудиокниги.

3. Онлайн приятелство

Нямате приятел, с когото можете да практикувате немски език? Обърнете се към Интернет. Използвайки сайтове като MyLanguageExchange.com, можете да намерите и други подобни, където има доста желаещи да практикуват какъвто и да е чужд език, който изучават.

Настанете се удобно, вземете лаптопа си или телефона и се свържете с приятели в чат, с които да практикувате писмените си умения по немски език, или приятели, с които можете да говорите с видео чат, за да практикувате разговорния си немски.