Галя Бендурска
Галя Бендурска

29.04.2024

Умението да учиш лесно

В интервю Илон Мъск казва, че в началото на изстрелването на SpaceX никой не е вярвал в комерсиалните полети в космоса. Добрите инженери не са пожелали да работят с него и той решава сам да стане главен инженер и започва да чете книги. Не просто иска сам  да разбере материята, но и да направи нещо, което никой до този момент не е правил. Ако питаме хората след определена възраст, дали искат доброволно да сменят професията си и да започнат да учат отначало нещо ново, по-голямата част биха отговорили : „твърде късно е”,” мозъкът ми вече не работи както преди”, “бих могъл, но само ако…“ — и т.н.


Има хора,обаче, които обичат да учат, мотивирани са, но не знаят как да подходят  и да учат ефективно. Няма нужда да бъдете Илон Мъск. Трябва, само, да отделите време и да се научите да учите. Новият опит и знания са предизвикателство.  Когато човек е способен да се самообучава, той може всичко.  В наши дни е по-правилно да се запитаме "как да уча по-бързо?", а не "как да уча постоянно?". Така че не се колебайте да придобиете това умение.

 

„Развитието е най-добрата игра“

 

Петър Климов


Синтез на информация

 

За да научите нови неща или да се потопите в някоя конкретна област, трябва да прочетете максимално  много информация. Важно е да можете да синтезирате най-важната информация и да я компресирате в разбираем за вас език. Така се формира разбирането, а не запаметяването. В университетите има отлични студенти, които могат да запомнят материала, но не го разбират. При всякакви въпроси извън темата на научения материал се получава т.нар. “ системен срив”. Не правете това! В света има все повече информация и трябва да се научите как да работите с нея. Групирайте, класифицирайте, компресирайте, подчертавайте правила, закони и системи. Синтезът на информация е задължителна част от самообучението.


Опитайте се да четете статии с основни техники и методи. След това се потопете в някоя непозната област, разберете я и практикувайте наученото с помощта на метода на Файнман.