Галя Бендурска
Галя Бендурска

01.03.2020приблизително 5 минути

11 съвета за изучаване и поддържане на нивото на немски език в комфорта на дома - Част 2.

4. Използвайте приложения за изучаване на немски език и онлайн инструменти

Има много страхотни приложения и инструменти, достъпни онлайн, които са насочени специално към тези, които учат немски език. Различни приложения предлагат да научите лесно и интересно под формата на игра без да се натоварвате нови думи, докато удобно сте се разположили на любимото си кресло у дома след натоварения работен ден.

Други пък предоставят възможността да се упражнявате с различни видове флаш карти. Флаш картите се използват при ученето на нови думи, изрази, термини и факти. От едната страна е написан въпрос, а от другата е неговият отговор. Мисля, че е време да се позабавлявате и да тествате колко думи и изрази сте запомнили на немски език.

Друг полезен онлайн инструмент е онлайн речникът, с който във всеки един момент ще можете да проверите значението на дадена дума. Например Duden е моят онлайн речник, който ми е подръка, когато искам да проверя или да сверя значението на дадена дума.

Тези инструменти не са само нови, забавни начини за учене, те са също така удобни и Ви позволяват да се учите в движение с мобилното си устройство. Гарантирам Ви, че има приложение за всяка нужда и всеки тип устройство.

5. Гледайте немски телевизионни предавания и филми

Кой не обича да се настани удобно в комфорта на дома си и да гледа филми или любимо телевизионно предаване? А какво по-хубаво от това да съчетаеш полезното с приятното. Гледайки немска телевизонна програма или филм на удобния диван у дома, не само Ви доставя комфорт и удоволствие, а и Ви предразполага към развиване на слушането с разбиране, така нареченият на немски език das Hörverstehen.

В интернет можете да откриете основни и публични немски телевизионни програми като “Das Erste”, които предлагат пряко и архивирано предаване на техните програми. Първоначално може да откриете, че е по-удобно и лесно да гледате програми и филми, които са със субтитри като използвате услуги като Netflix или Amazon.

Интернет пространството може да Ви предложи освен немски телевизионни програми, които да гледате пряко, също така и фантастични немски филми. Аз лично Ви препоръчвам “Run Lola Run” на режисьора Том Тиквер, с участието на Франка Потенте. Във филма червенокосата Лола разбира, че разполага само с двадесет минути, за да спаси приятеля си Мани. За това време трябва да намери 100 000 марки. Следват три варианта на продължението.

Също така филмът “Das Leben der Anderen“ (“The lives of others” ; Животът на другите” ) от 2006 г., спечелил няколко филмови награди, чийто сюжет се развива в последните години на Източна Германия и по-конкретно заснет е в Берлин.

Носител е на Оскар за най-добър чуждестранен филм през 2006 година, а режисьор и сценарист на филма е Флориан Хенкел Фон Донерсмарк. След като се почувствате комфортно и имате известна увереност, опитайте се да гледате немските телевизионни предавания и филми без субтитри. И като стана дума за предавания, ако харесвате телевизионни предавания с престъпления и мистерии, Ви предлагам да гледате „Tatort“. Ако пък обичате повече комедия и политика, опитайте да гледате „heute Show“, версията на Германия на американското „The Daily Show“.

6. Четете на немски - много!

Почти всеки немски вестник или списание е онлайн днес. Опитайте да четете публикациите на списания като “Der Spiegel” или вестници като “Die Welt”. Ако предпочитате книги, опитайте Project Gutenberg за изтегляне на електронни книги от класически немски текстове. Онлайн библиотеката има цял раздел от книги на Йохан Волфганг фон Гьоте и дори Шекспир!

Не забравяйте и блоговете! Независимо дали сте хранителен специалист, медницински специалит, любител на спорт или вашите интереси са насочени в друга област, в интернет има блогове по интереси, които можете да проверите. Използвайки сайт като Bloglovin можете да следите блогове по теми, които Ви интересуват, също имате възможността и да филтрирате резултатите в немски блогове.

7. Хип-хоп на немски език

Феновете на инструменталната музика може да искат да пропуснат този съвет. Предпочитате поп? Или може би сте фен на метъл или друг музикален стил? Без значение каква музика харесвате, има еквивалент на немски език. Използвайки YouTube, Spotify или дори директно от уебсайтовете на музикантите, можете лесно да получите достъп до музика на немски език, също така можете да слушате немско радио онлайн, за да откриете музиката, която Ви харесва.

Ако не знаете откъде да започнете, ето някои немски групи и изпълнители, които вероятно ще харесате, например хевиметълът на Rammstein, уникалният рап нa Bushido, рап–поп звученето на Falco и чувствителният поп на Nena са добре познати в световен мащаб.

Закачливата мелодия, която остава в ума Ви е чудесен начин да научите немски език. Само не забравяйте да отделите време. Слушайки песен само веднъж може да е трудно да разберете всяка дума, която се пее, но имайте предвид, че поп музиката обикновено има вокали, които са най-лесни за следване.