Яна Палюшева
Яна Палюшева

10.07.2019приблизително 3 минути

6 причини защо децата Ви трябва да учат чужд език!

В тази статия ще споделим с Вас защо децата Ви трябва да бъдат мотивирани да изучават чужд език. Ако сте родител и деца Ви са на възраст от 3 до 18 години, прочетете тази статия задължителнo! А ето причините:

1. Ще отворите свят на възможности за децата си.

Способността да се говори друг език отваря свят на възможности.
Може да се пътува, да се срещат нови хора, да се научава повече за други култури, да имате достъп до чуждоезикови филми и книги в оригиналните им версии и много други.
Обучението на децата на чужд език създава тези възможности и за тях, а когато пораснат, ще могат да решат как да ги изследват. Също така те ще са в състояние да създават приятелства и преживявания.
Насърчаването на децата да научат друг език също ще създаде потенциални възможности за образование и кариера. По-късно в живота си, те могат да изберат да учат в чужбина или да работят с езици като кариера. Те могат да изберат да не правят и нищо от изброеното, но като учите детето си на чужд език, поне ще им позволите да имат този избор!

2. Ще подкрепите когнитивното развитие на децата си.

Изучаването на чужд език е чудесна тренировка за мозъка на децата Ви. Те се нуждаят от тази когнитивна стимулация и такава могат да дадат чужди думи и изрази.
Различни проучвания показват, че изучаването на чужд език може също така да подобри уменията в областта на математиката, вземането на решения и решаването на проблеми. Така че, това не е само езикова дейност, а нещо, което ще помогне на децата Ви да бъдат по-добри по различни предмети в училище. 
Когато се говори на чужд език, това помага и да се разбира по-добре родния. Научават се различни граматични понятия, за това, какво работи и какво не, като по този начин е на разположение и възможността да се разбира майчниният език малко по-добре. 
Изучаването на чужд език също така насърчава творчеството и креативното мислене. Често в ситуации, в които трябва да се разреши даден проблем, именно чрез креативност те биха могли да изразят това, което наистина имат предвид. Развиването на креативността може да бъде полезна и в други области на живота.

3. Вашите деца ще говорят отлично на чужд език, когато пораснат.

Ако децата Ви започнат с изучаването на език в ранна възраст, по-вероятно е те да продължават да учат, докато растат и в крайна сметка да станат експерти във владеенето му. Ако започнат, когато са тийнейджъри, е по-вероятно да са по-малко заинтересовани, защото вече имат повече свои собствени интереси. Когато са малки, обучението е във вид на игра, което от своя страна създава мотивация и по-силен интерес.

4. Вашите деца ще могат да научат повече езици по-лесно.

След като веднъж се научи един чужд език - или поне има сериозна основа - става сравнително по-лесно да се научат и други езици. Това е така, защото вече децата разбират начина на работа по време на учебния процес, запознали са се с някои граматически понятия и може би знаят доста думи, които са много подобни на такива на друг език (например френски и испански). 
Когато децата Ви пораснат, те могат и да не използват езика, който са изучавали, но при интерес от изучаване на друг такъв, те могат да разчитат на старите си познания, които са научили и да напредват значително по-бързо.

5. Вашите деца ще развият интерес към други култури.

Изучаването на чужд език винаги идва с поне малко култура. Когато представяте на децата си първите им думи на чужд език, можете да им дадете възможността да изследват страните и културите, в които се използва езикът. По този начин ще им се помогне да развият интерес към тях.
Не само това – децата Ви ще придобият и умения, които ще им помогнат да функционират в многопластово общество, като например да бъдат добри комуникатори, да могат да оценят гледната точка на друг човек, да са добри слушатели, да проявяват съпричастност, да са любопитни към различните хора и техните мирогледи.

6. Ще създадете спомени с децата си и ще се забавлявате заедно.

Изучаването на език с децата е голяма свързваща активност. Можете да прекарате известно време заедно, не само по време на ученето, но и докато правите неща, които знанието за езика ще Ви позволи да направите, като слушане на песни и пеене заедно, гледане на филми и анимации, четене на книги и дори пътуване в чужбина и среща с нови приятели. Като изучавате чужд език с детето си и правите всичките тези неща заедно, ще създавате едни спомени, ценни за вас и за децата Ви.

Надяваме се да сме Ви били полезни. И тъй като ние имаме огромен опит в обучаване на деца по английски език, предоставяме Ви възможност да разгледатe летните ни програми, както и възможностите за целогодишните ни такива.