Илияна Илиева
Илияна Илиева

13.08.2018приблизително 5 минути

Да учим с приятели - първа част

Да сме заобиколени от приятели е най-приятното чувство. Те ни подкрепят, когато имаме нужда и се смеят на шегите ни, дори когато не са чак толкова забавни. Те дори ще ни оправдаят, когато се ядосаме за абсолютно нелогични неща, като например, че храната ни не е в достатъчно ярки цветове.

Но има и още някои неща, които приятелите могат да правят.

Те могат да ни помогнат да учим!

Независимо дали някой от приятелите ви в момента вече изучава език или искате да откриете нови хора, с които да учите чрез разговори, подкрепата (и забавлението), докато учим е не просто нещо полезно, а много важно.

В тази статия ще си поговорим за това как можем да извлечем положителните страни на това да имаме приятели, които учат същия език като нас или да се сприятелим с хора, носители на езика, който учим.

Защо да учим език с приятели?

На първо място, ученето с приятели е мотивиращо. Когато започнем да учим език е изкушаващо да се откажем, веднага щом стане малко по-трудно. Но ако учим в приятна компания, има още някой, с когото споделяме отговорността. Било то в реалния живот или в Интернет пространството или пък с приятели или носители на езика – когато учим заедно, не бихме искали да кажем на човека отсреща, че повече няма да прекарваме време с него и да бягаме от отговорност. Много по-трудно е да се откажем, защото ще разочароваме приятелите си.

Освен това ще имаме компания, с която да дискутираме обърканите и така противоречиви езикови правила. Независимо от това какъв език учим, вероятността да се сблъскаме с трудни за възприемане правила е голяма. Когато сме с приятели, можем спокойно да говорим за тези проблеми и да обсъждаме как всеки интерпретира наученото. Ако пък учим с някой, говорещ езика, ще имаме възможност да погледнем на правилата от гледна точка на човек, който постоянно ги използва в ежедневието си.

Ето някои полезни съвета и малко трикове как да направим владеенето на чужд език важен приоритет в нашия кръг от приятели:

1.Намерете нови приятели онлайн

Ако нямате приятели, които учат желания от вас език (или пък хора около вас, които го говорят), чудото, наречено Интернет, е изцяло на ваше разположение. Има множество сайтове, където да намерите носители на езика и да обменяте знания. Сайтове като: https://www.languing.com/landing/, http://www.languagefriends.net/en, https://www.conversationexchange.com/ ще ви помогнат много. Тези езикови общества ще са ви от полза, за да намерите други хора, които като вас искат да се обучават.

Намерете хора, които споделят вашите интереси и започнете да си говорите с тях!

2.Използвайте социалните медии

Социалните медии са безценно богатство за хората, които искат да се обучават. Там може да упражнявате всички компоненти на езика: четене, писане, говорене и слушане.

А ако искате напълно да се потопите в езика, дори може да смените езиковите настройки на профила си в мрежите. Това е изключително лесно, но помага много. Във Фейсбук просто кликнете на най-долния десен ъгъл в дъното на страницата. Освен това, в социалните мрежи може да станете част от различни групи, които ежедневено публикуват постове и полезни материали за учене.

3.Играйте игри

Това е най-забавният начин да подобрите езиковите си умения. Можете да играете в реалния живот или пък да намерите онлайн игри. Много от онлайн платформите предлагат реален чат, в който може да контактувате с останалите играчи и да осъществявате разговор с тях. Не е нужно да сте типичният геймър и да следите последните тенденции при игрите, за да се възползвате от положителните им страни. Можете да играете лесни и по-обикновени неща, стига да ви е забавно и да комуникирате на чужд език. Когато сте в такава среда, разговорите са доста свободни и лесно ще започнете да се отпускате – нещо, което би се получило по-трудно, ако се фокусирате само върху самия процес на учене.

4. Използвайте езика, който учите, за да говорите.

Да, това звучи доста очевидно, но когато използвате езика, който учите в ежедневни разговори, много по-лесно ще подобрите уменията си. На живо това може да бъде доста забавно. Можете да използвате чужд език, за да си говорите с приятелите си, когато не искате някой друг да разбира какво си казвате. Внимавайте обаче – не се знае кой около вас също говори чужд език!

Чатовете и писането на съобщения също е метод, който чудесно би могъл да бъде използван за упражняване на чужд език. Можете да си инсталирате чуждоезикова клавиатура доста лесно и след това просто да започнете да си пишете с някого. Неусетно ще видите как това се превръща в навик, който ви помага изключително много.

А сега ви предлагаме да опитате да тествате някои от изброените по-горе съвети, за да наблюдавате ефекта при вас, а следващата седмица ще ви заредим с нова порция идеи за учене с приятели.