Ваня Ананиева
Ваня Ананиева

26.03.2018приблизително 5 минути

Уча.се с Интелект - езиково състезание с много шоу!

Основател на "Уча.се" Дарин Маджаров

1. Кой е Дарин?
Дарин без малко да стане известен футболист... Ама стана създател на сайта Уча.се. :)

2. Защо създаде "Уча.се"?
За да помогнем на учениците да имат щастлив живот. Човек е щастлив, когато постига успехи и се развива. А за това са нужни образование и умения. В Уча.се помагаме на учениците да се справят отлично в училище, като им спестяваме време за другите любими неща – спорт, хобита, личностно развитие, забавление.

3. Какво е "Уча.се"?
В Уча.се учениците ще намерят всички уроци, които им трябват за училище, направени във видеа на разбираем и интересен език. Гледат видео урока, в който има всичко важно, след което ще направят упражнението и така са добре подготвени за училище. Това спестява много време и пари за допълнителни уроци.

4. Коя е думата, с която можеш да опишеш емоцията зад “Уча.се”?
Шоу :)

5. Кои са трите основни неща, които стоят, според теб, зад успехите ви?
Най-основното нещо е, че сме много дисциплинирани. Знаем, че голямата ни мисия – да подобрим образованието в България – изисква тотално посвещаване за много години. И така всеки ден се раздаваме дисциплинирано, като се провокираме да ставаме все по-добри.

Следващ голям фактор е фокусът. Не правим 1000 неща едновременно с ниско качество. Правим 10 неща, който ще помогнат най-много на учениците и ги правим с пълен фокус. Това носи най-голяма стойност на хората.

Третият фактор е, че не се предаваме пред трудностите. Всеки ден от създаването на Уча.се някой под някаква форма ми е казвал как всичко няма как да се оправи и всичко е много зле. Не се влияем от този негативизъм и си преследваме мисията – да подобрим образованието и да има все по-щастливи хора наоколо.

6. Управлението на хора, за теб е:
Когато градим екипа на Уча.се, най-важната ми роля е да предавам на всеки ценностите и мисията ни. Всички сме различни, но когато се водим от общи ценности и мисия, ставаме един силен отбор. Така че, при управлението на хора, всъщност моята цел е да управлявам себе си, за да мога да вдъхновя всички и да работим дисциплинирано.

7. Имаш ли определен начин по който учиш чужд език?
Когато учих английски и немски, си обяснявах по логичен начин граматиката – подреждах си нещата като блокчета. Думите ги учех през филми със субтитри, през видеа, които гледах. Но и там отново – постоянство и дисциплина са нужни, за да се научи един език. Не става 2 дни да учиш на макс и после 3 седмици да не отвориш. По-добре по 15 минути, но всеки ден.

8. Защо е важно децата да учат чужди езици?
Преди време ми казваха – учи език, защото ще ти е голямо предимство. Сега вече езикът изобщо не е никакво предимство. Всеки знае езици! Успешните хора знаят много езици. Федерер знае 5-6 езика и след като спечели турнир, в речта си говори често на местния език... Хората пощуряват. Млад човек в момента, ако не знае английски език, например, си прерязва много, много пътища за успех.

9. Колко добри ученици са децата в България?
Децата са толкова добри ученици, колкото ние възрастните сме добри учители. Учениците са много талантливи и ако не успеем да им дадем добро образование, това ще е наш провал.

10. Провалял ли си се? И срамно ли е да грешиш?
Много пъти съм се впускал във всякакви предизвикателства, за да развивам някакво ново умение. В началото съм изглеждал като пълен „чайник“... Стъпка по стъпка, обаче, с работа и постоянство и се получават нещата. Преди 7 месеца започнах да свиря на китара... Отивам на първия урок и беше супер трудно... Сега вече си свиря спокойно и е голям кеф. Наскоро се предизвиках и с уроци по пеене. Първите посещения бяха като „края на света“... Сега вече се наслаждавам и нещата се получават добре. След това ще е нещо друго...

11. Какво те кара да се усмихваш?
Успеха на готините хора около мен.

12. Кои са важните неща в живота ти?
Да съм заобграден от позитивни хора, които се развиват и се наслаждават на живота.

13. Твоето мото:
Нямам мото, но толкова много си повтарям колко е важна дисциплината и постоянството, че нещо свързано с това ще е. :)

14. Защо учениците от цяла България трябва да се включат в състезанието “Уча.се с Интелект”?
Човек в крайна сметка сам прави изборите в живота си. Успелите хора са станали такива, защото са взели решението да бъдат такива! „Уча.се с Интелект“ е голяма крачка напред за всеки един ученик, който се включи.

Основател на "Интелект" Ваня Ананиева

1. Коя е Ваня?
Майка на три деца – най-голямото от които – Интелект. Авантюрист по душа, мечтател и работохолик.

2. Защо създаде “Интелект”?
Преди осемнадесет години, вдъхновена от преподавателя си по английски език, реших да създам свое училище. Английският беше голямата ми страст и знаех, че мога да я предам на още хора. И така – вече 18 години. Изпълнени със смисъл, интелект, любов към знанието. Мисията ми е да предадем нататък Удоволствието от ученето. Мисля, че се справяме.

3. Какво е "Интелект"?
Интелект е място за всеки, който е решил да изучава чужд език. При нас има ученици на 2 и на 80 години. Няма пределна възраст за учене на език. Всеки може да започне от днес, защото най-подходящото време е сега! Интелект помага на хората да се чувстват уверени и щастливи – което е и нашата мисия и цел.

4. Коя е думата, с която можеш да опишеш емоцията зад “Интелект”?
Удоволствие.

5. Кои са трите основни неща, които стоят, според теб, зад успехите ви?
Първото и най-основно условие за успеха е: да можеш да споделиш възходите и паденията с екипа си. Когато имаш силната подкрепа на хората, които работят с и за теб, нищо не може да те събори. Имали сме тежки моменти, но това, че сме заЕдно, ни прави по-силни.

Вторият стълб на успеха е способността да се радваш и да посрещаш бурите със смях. В колкото и трудна ситуация да ме постави животът, успявам да открия забавната страна.

Третият и най-важен фундамент на успеха е Работата. Нищо не идва отгоре. Или ако идва – то е защото си го заслужил. Здрава работа, безсънни нощи, професионална литература, постоянно /наистина постоянно Учене/ - и, да. Получава се.

6. Управлението на хора, за теб е:
Вярвам, че за да бъдеш добър ръководител, трябва да си ‘в обувките’ на другите. Старая се да видя всички гледни точки, да дам отправна такава за висок стандарт на работа и да съм насреща, когато е необходимо. За мен е важно да има откровеност и искреност в отношенията, не толерирам лицемерието. Може би това е причината във времето да съм изградила екип от хора с висок морал.

7. Имаш ли определен начин по който учиш чужд език?
Винаги съм се старала да уча език по забавен начин. Използвам техники от мнемониката, за да запаметявам по-лесно думи. С огромно удоволствие попълвам граматични упражнения – може би звучи странно, но в граматиката има подреденост, която ме кара да се чувствам добре. Важно е човек да има дисциплината да учи постоянно, всеки ден. Така със сигурност има резултат.

8. Защо е важно децата да учат чужди езици?
Ако преди години да учиш език беше преимущество, то в днешни дни е абсолютно наложително. Светът е едно глобално село, в което не можеш да оцелееш, без да знаеш поне един чужд език. И, да. Можеш да пътуваш, да си чатиш, да гледаш филми и да слушаш музика. Да слушаш интервюта на любими актьори и певци – как ще стане, без да знаеш език?

9. Колко добри ученици са децата в България?
Наскоро бях в столично училище, за да водя открит урок. Попитах децата за какво мечтаят. И ми стана толкова хубаво от мечтите им. Децата на България са страхотни. Умни и адаптивни, с визия за бъдещето, с болезнен реализъм – но пълни с идеи за развитие и личностен растеж.

10. Проваляла ли си се? И срамно ли е да грешиш?
Разбира се, че съм се проваляла. И, не! Не е срамно да грешиш. Благодарна съм за всяка своя грешка, защото е важно да получиш урока. Понякога е нужно да го затвърдиш. Но няма лоша грешка. Има неразбран урок. Постоянно се предизвиквам с дейности, които ме вадят от зоната на комфорт. Но точно там започва Животът. Трябва само да стигнеш до точката на пречупване. При това Сам. Човек е добре да се впуска сам в дълбокото, за да може да достигне до същината на урока и да го научи от първо лице, в пряка реч със страха си.

11. Какво те кара да се усмихваш?
Серотонинът. :)

12. Кои са важните неща в живота ти?
Важните неща всъщност не са неща.
Децата ми. Съпругът ми. Родителите ми. Приятелите ми. Интелект.

13. Твоето мото:
Трите водещи сили: Love, gratitude, respect. /Любов, благодарност, уважение/

14. Защо учениците от цяла България трябва да се включат в състезанието “Уча.се с Интелект”?
Защото “Уча.се с Интелект” не е просто състезание. Представяте ли си как две големи образователни вълни се сливат в една? Всички деца, които успеят да се включат в състезанието, ще са свидетели на невиждано шоу. Вече нямаме търпение. :)

Виж повече информация за състезанието на: uchase-s-intellect.bg