Ваня Ананиева
Ваня Ананиева

29.04.2024

Истината за изучаването на английски: Няма магическо хапче

„Способността за учене е дар; способността за учене е умение; желанието за учене е избор.“ — Браян Хърбърт

От малка винаги съм искалa да науча английски и да говоря свободно. Бях очарован от начина, по който американските актьори говорят английски. Въпреки че се справях добре в часовете си по английски в училище всичко, което научих за 11 години, бяха няколко думи и глагола „Да бъда“. За съжаление това не се промени много, когато постъпих в университета и завърших, без да съм двуезична.

Опитвах се да уча английски много пъти, но не успях, докато не се преместих в Съединените щати като au pair . Може би сте чували, че потапянето в дадена култура е ключът към изучаването на език и това е вярно. Това обаче не е единственият начин. Някои от моите приятелки Au Pair научиха английски сами чрез песни или филми. По същия начин срещнах хора, които са живели в Съединените щати от години, но са имали ниско ниво на английски или изобщо не са го говорили. Следователно тайната не е само в географското местоположение.

Това не е изчерпателно ръководство за изучаване на английски, но ето някои съвети, които прилагам на практика, за да достигна ниво на разговор (B2): Както споменах преди, потапянето е ключът и не винаги е нужно да се местите в друга държава за това. Хората, които срещнах и които имаха изключителен английски, започнаха да се интересуват от определени теми и научиха абсолютно всичко, свързано с тях на английски: мода, грим, природа, кулинария и т.н. Всеки предмет, към който сте запалени, отделете значително време за изучаването му в aнглийски всеки ден.

Изучаването на език е процес и можем да вземем само бебетата като ориентир. Първо се учат да слушат, след това да повтарят, а по-късно, в училище учат граматика. Концентрирайте се върху слушането и опитайте да повторите, защото граматиката трябва да бъде последното нещо, което трябва да научите. В моя случай опитите да науча граматика и огромни списъци с думи закърняха мозъка ми. Опитвах се да науча неща, които може би не ми се е налагало да използвам досега. Един от учителите ми по английски ми каза да повторя филм, който вече знаех, но на английски и без субтитри толкова пъти, колкото е необходимо. Идеята е да тренирате ухото си, да разбирате от контекста и с времето да започнете да повтаряте диалозите.

Не се срамувайте да говорите и да бъдете коригирани. Говоренето и неразбирането от другия може да ни накара да се срамуваме, но това е стъпка, която трябва да предприемем. Когато общувате с носители на езика или хора с по-добро владеене на езика, любезно ги помолете да ви коригират. Много пъти моето приемно семейство или американските ми приятели не ме разбираха, но не казваха нищо и не ме коригираха, защото смятаха, че е грубо. Въпреки това е необходим тласък от експерт за вашето обучение. Изучаването на нов език е приключение и не трябва да се срамуваме от него. Напротив, това е нещо, с което да се гордеем.  

 

И в американските, и в колумбийските училища се използват книги, възпроизвеждат се аудиозаписи и учениците четат на глас, така че няма нищо различно. След като ходих на уроци и на двете места вярвам, че можех да се справя сама и да спестя малко пари. Какъв е трикът тук? Прилагане на наученото на практика, дори ако е с въображаеми разговори в главите ни.

Опитайте се да включите английския в ежедневните си дейности. Използвайте телефона си, радиото, телевизора, всичко.

Засенчване: Това е техниката да слушате някого и след това да повтаряте това, което е казал. Има стотици видеоклипове за това в YouTube и е много ефективно.

Научете фразови глаголи и идиоми, тъй като хората ги използват много, но те не се преподават често в академичните среди, просто защото списъкът може да бъде почти безкраен. Трябва да ги научите наизуст, така че ето съвет да ги разгледате, защото те са изцяло нов свят.  

И накрая, препоръчвам да повтаряте диалози от филми, песни или да общувате с носители на езика (кафенетата и баровете често имат клубове за разговори), тъй като практиката е водещата стратегия.

Насладете се на процеса на обучение и направете повторението част от рутината си, за да видите резултатите. Не осъзнавах колко много съм научила, докато не отидох сама в Бостън за три дни и трябваше да питам хората за упътване, да се справя с обиколка, която не се получи, и да поискам промяна. Това беше около година и половина след като пристигнах в САЩ. Вярвам, че сега имам ниво B2, но тъй като вече не живея там и се стремя да живея и работя в англоговоряща страна, продължавам да уча нови изрази всеки ден и да използвам английски, когато е възможно. Това пътуване ще бъде ежедневна част от живота ми, но с търпение и решителност знам, че мога да постигна целта си.

Бъдете мотивирани и търпеливи!

Източник: — Ванеса Айлиин