Илияна Илиева
Илияна Илиева

20.08.2018приблизително 4 минути

Да учим с приятели - втора част

Миналата седмица ви дадохме няколко идеи, с които да направите ученето на чужд език приятно занимание за вас и вашите приятели. И тъй като в постоянството се крие ключът към успеха – днес ще добавим още няколко полезни съвета за това как да превърнем придобиването на нови знания в едно приятно занимание, което да ни сближи с хората около нас.

5. Заедно гледайте филми или телевизия на чуждия език.
Независимо дали е с приятели на живо или онлайн, гледането на филми или сериали на чужд език е много ползотворно. Осигурява ви ценна практика да се научите да разбирате езика на медиите. Ако обаче гледате филми с приятели, ползите са още по-големи. Възползвате се от слушането на автентичен език, но имате и подходяща тема за разговор. Кои са любимите ви герои? Кои са най-добрите реплики? Какво мислите за филма? Ако случайно приятелят ви е чужденец, може да ви изясни някои тънкости, които вероятно сте пропуснали, или да ви помогне да разберете културните нюанси. Възможностите за намиране на филми и сериали са безкрайни. Интернет предлага голямо разнообразие от сериали и филми на чужд език, които лесно можете да намерите само като разглеждате заглавията.

6. Организирайте литературен клуб на изучавания език.
Ако има едно нещо, на което Опра ни е научила, това е колко безценни са литературните клубове. Те са чудесен начин да извлечете нещо повече от книгите, които четете, когато има с кого да ги обсъждате. За изучаващите чужд език, обаче, те са още по-полезни. Книгата е прекрасно упражнение по четене. Обсъждането й ви носи и разговорна практика. Можете да започнете литературен клуб с приятели на живо или онлайн. Просто се уговорете коя книга да прочетете и планирайте кога да я обсъдите. Ако все още нямате група, можете да изпробвате онлайн литературни платформи като Goodreads Bookclub Groups. Ако приятелите ви са естествени носители на езика, който учите, а те искат да научат вашия, можете да прочетете книгата на двата езика и след това да я обсъдите отново и на двата езика, за да се уверите, че всички имат полза от преживяното.

7. Измислете си предизвикателства един за друг.
Нищо няма да ви развълнува така, както малко конкуренция. Поставянето на предизвикателства е чудесна идея с приятели на живо или онлайн. Просто се уговорете за постигането на дадена цел и вижте кой първи ще я изпълни. Например, може да се предизвикате един друг да научите 100 нови думи. Или пък може да видите кой ще напише кратка история най-бързо. Каквато и да е целта, ще ви помогне да напреднете с езика (и със сигурност ще искате да спечелите).

8. Използвайте Интернет, за да комуникирате.
Интернет е страхотно изобретение. Можете да записвате или да провеждате видео разговори безплатно, да се свързвате с приятели от реалния живот или да говорите с онлайн събеседници. Видео разговорите са особено полезни за изучаващите чужд език. Можете да ги използвате, за да доловите определени езикови нюанси, да забележите в каква форма трябва да е устата, за да произнесете някои по-особени звуци, или дори да наблюдавате лицето на партньора си, за да имате по-ясна представа каква емоция стои зад даден израз. Освен това, жестикулирането понякога е най-добрият начин да изразите това, което искате, независимо на кой език.

Ученето на чужд език с приятели е един от най-забавните начини да постигнете целта си и да говорите свободно.

Поставяйте си високи цели!