Илияна Илиева
Илияна Илиева

04.06.2018приблизително 9 минути

Скритите тайни в английския език

Знаете ли, че enneacontakaienneagon всъщност е реално съществуваща дума в английския? (А си мислехте, че да произнесете supercalifragilisticexpialidocious е трудно?) Всъщност, значението на думата е точно толкова странно, колкото самата нея: означава форма с 99 страни.

Aнглийският език е колкото очарователен, толкова и популярен и очевидно има своя собствена история и странности. Вместо да се фокусирате само върху граматиката и другите теоретични аспекти, не забравяйте да се насладите и на неговата по-забавна страна. За да ви помогнем с тази задача, съставихме списък от тридесет забавни и интересни факти за английския език. Продължете да четете, за да ги научите и се подгответе да впечатлите приятелите си с новите си придобити знания!

Над 840 милиона души говорят английски като първи или втори език, което го прави вторият най-говорим език непосредствено след мандарина. Това е официален език на огромните 67 държави, както и на 27 не-суверенни субекти като Хонг Конг или Пуерто Рико.

1. I am (Аз съм.) e най-краткото завършено изречение.

2. A pangram – Панграмата е изречение, което съдържа всяка буква от азбуката. 
Например: “The quick brown fox jumps over the lazy dog” е такова изречение.

3. Думата Supercalifragilisticexpialidocious (*поема си въздух*) всъщност не е най-дългата в английския език.
Тази свръх дълга дума (която означава нещо близо до фантастичен) е станала популярна от филма “Мери Попинз” и в последствие e добавена в речник. Това, което най-вероятно не знаете – има дума, която е по-дълга. Да, точно така – по-дълга от тази! Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis е вид белодробна болест, причинена от вдишване на прах. Предизвикваме ви да се опитате да я произнесете!

4. Има т.нар. “ghost words” (призрачни думи), които не означават нищо на практика. Вярвате ли или не, има думи, които са се появили в речниците чисто и просто, заради печатна грешка. Несъществуващата дума “dord” е присъствала в речника в продължение на 8 години през средата на 20-ти век.

5. Най-кратката, стара и широко използвана дума е “аз.” (I)
Средновековните ръкописи разкриват, че някои от най-старите думи в английския език са “I”, “we” (ние), “two” (две) и “three“ (три). Това прави думата “I” най-кратката и същевременно най-често използвана дума в английските разговори.

6. В английския речник се добавя нова дума на всеки 2 часа.
За времето, изтекло от закуската до обяда ви, най-вероятно ще бъде добавена нова дума в речника. А за една година се добавят почти 4000 нови думи! Затова следващия път, когато искате да впечатлите комисията, която оценява дисертацията ви – спокойно може да добавите някоя съвсем нова дума към нея.

 

7. Има наименование за думите, които повтаряме твърде често.
Думи, които използваме винаги, без да добавят смисъл и стойност на речта ни, на английски се наричат “crutch words” (паразитни думи). Например: “Then I was like, OMG, then like, he went there, and like…”
(в българскя вариант: “значи”, “леле”, “нали”,” вика” са такива думи)

8. Думата “SWIMS” се изписва по същия начин, дори и с главата надолу. 
Такива думи се наричат амбиграми – освен думи, може да са и различни графики, форми на изкуството, лога и др.

9. Английският е езикът на въздуха.
Това означава, че всички пилоти трябва да използват английски език, за да се идентифицират, докато летят, независимо от техния произход.

10. Думата “girl” (в съвременния език – момиче) всъщност е означавала малко дете и първоначално не е била обвързвана с пол.

11. Английският произхожда от това, което сега се нарича Северозападна Германия и Холандия.

12. Фразата "дълго време не сме се виждали"(“long time no see”) се смята за буквален превод на индианска или китайска фраза, тъй като не е граматически правилна.

13. "Go!" е най-краткото граматическо правилно изречение на английски език.

14. Оригиналното име за пеперуда (butterfly) е било flutterby.

15. Около 4 000 думи се добавят към речника всяка година.

16. Двете най-често срещани думи на английски са аз и ти.

17. 11% от целия английски език е само буквата Е.

18. Английският език е един от най-щастливите езици в света, а думата "щастлив"(happy) се използва 3 пъти по-често от думата "тъжно"(sad)!

19. 1/4 от населението на света говори английски.

20. САЩ нямат официален език.

21. Това е единственият основен език, който няма организация, която да го ръководи - за разлика от френската академична франка, испанската Real Academia Española и немския Rat für deutsche Rechtschreibung. Тези организации са отговорни за контрола на еволюцията на съответния им език по отношение на употреба, речник и граматика.

22. Най-често използваното прилагателно на английски език е "добро"(good).

23. Най-често използваното съществително е "време"(time).

24. Думата "set" има най-голям брой дефиниции.

25. Месец(month), оранжево(orange), сребро(silver) и лилаво(purple) не се римуват с друга дума.

26. Английският език съдържа много съкращения - думи, които могат да имат противоречиви значения в зависимост от контекста.

27. Над 80% от информацията, съхранявана на компютрите в цял свят, е на английски език.

28. Думите, които се използват за попълване на време, когато говорите, като "като"(like) или "основно"(basically), се наричат патерици (и най-добре да се избягват!)

29. Английският е официалният език на 67 държави.

30. 90% от английския текст се състои само от 1000 думи.

31. Има 24 различни диалекта на английски език в САЩ.

32. Думата "lol" е добавена към Oxford English Dictionary през 2011 г.

33. Това, което е известно като британски акцент, се използва в и около Лондон по времето на Американската революция.

34. Шекспир изобретил много думи, като родно място(birthplace), зачервяване(blushing), събличане(undress), мъчения(torture) и много други.

35. Думата "Довиждане"(Goodbay) първоначално идва от староанглийски израз, който означава "Бог да бъде с теб"(God be with you).

36. Етимологично Великобритания означава "голяма земя на татуираните"(great land of the tattooed).

37. Има седем начина да се изписва звука "ee" на английски. Това изречение съдържа всички тях: "Той вярваше, че Цезар може да види хората, които завладяват моретата"(He believed Caesar could see people seizing the seas).

38. Много английски думи са променили своето значение с течение на времето - например "ужасно"(awful) е означавало "вдъхновяващо чудо"(inspiring wonder) и е било кратка версия на "изпълнена с благоговение"(full of awe), докато "хубав"(nice) е означавalo "глупаво"(silly)

39. Първият английски речник е написан през 1755 г.

40. Най-старата английска дума, която все още се използва, е "град"(town).