Галя Бендурска
Галя Бендурска

10.02.2020приблизително 6 минути

Не казвайте "не мога"! 12 мита за изучаването на английски език - Част 2

Тази статия е част от серия. Можете да откриете първата част тук. Нека сега се впуснем и в съдържанието.

Мит No 5: Трябва да посетя англоезична страна

Преди години изучаването на нов език беше трудно, защото по-трудно можеше да се докоснеш до други страни. Но днес с наличието на интернет вече можем да внесем чуждите езици в домовете си само с няколко кликвания.
За да подобрите знанията си, трябва активно да търсите всякакви възможности за обучение. Използвайте всяко едно нещо, което ви се струва интересно като метод за научаване на езика. Просто внесете английския в живота си. Изберете храна от английско меню, прочетете рецептата на английски и следвайте английските инструкции за приготвянето ѝ.

Можете да откриете хиляди начини да научите и практикувате английски в собствения си живот, без да е необходим самолетен билет.

Съвет: Обградете се с всевъзможни източници на английски език и просто ги внесете в живота си. По този начин можете да пресъздадете опита от пътуването до англоезична страна, като се потопите в чуждия език от уюта на дома си и то без разходи. Хитро, нали!?

Мит No 6: Нямам финансовата възможност да го направя

Парите са често извинение, което мнозина лесно използват, за да обяснят защо не могат да направят нещо. Може да мислите, че нямате достатъчно пари за закупуване на учебници или че онлайн курсът е твърде скъп. Е, имаме страхотни новини за вас: можете да научите английски безплатно!
Най-добрият опит в обучението е най-запомнящият се, а не най-скъпият. Взаимодействията в реалния свят са фантастичен начин да научите английски език, защото са интересни, уместни и безплатни! Направете го като говорите с хора на английски език, четете вестници, списания и блогове. С помощта на тонове безплатни онлайн английски ресурси ще подобрите английския си език, без дори да изхарчите и един лев.

Съвет: Етикетирайте предмети във вашата къща. Виждането и изговарянето на думите всеки път, когато преминете покрай тях, ще превърне всяка домакинска задача в урок по английски.

Мит No 7: Никога няма да разбера акцента правилно

Акцентите са доста невероятни. От една страна те почертават различията на хората в света, а от друга обединяват общности. Но само защото не изглеждате като местен, не бива да ви навежда на мисълта, че изучаването на английски е невъзможно.
Акцентите и произношението могат да помогнат в комуникацията, но все пак можете да общувате, дори ако имате несъвършен акцент. Отнема време, за да се научите как да произнесете трудните звуци, така че не забравяйте да създавате възможности за слушане на говорим английски.
Поставете си реалистични англоезични цели и си дайте повече време да ги постигнете.

Съвет: Гледайте видеоклипове на английски в YouTube и се абонирайте за канали за обучение по английски. Колкото повече слушате говорим английски, толкова повече ще научавате акцента и произношението. Не се страхувайте да опитате! Не забравяйте, че дори и да не го произнасяте абсолютно правилно, вашето съобщение вероятно все пак ще бъде разбрано!

Мит No 8: Ученето на английски език е ангажимент

Някои хора се отказват от изучаването на английски език, защото го смятат за ангажиращо и не откриват никакъв стимул и интерес в изучаването му. Те вярват, че усилията, времето и енергията, които влагат, не им носят големи награди. Тези, които вярват в този мит, е по - вероятно да се откажат от изучаването не само на английски език, а като цяло на всякакъв чужд език.

Често ще губите интерес, когато предприемате пасивен подход към ученето. Ако попаднете в тази ситуация, то е време да направите обучението си по-активно и вълнуващо!
За да превърнете изучаването на английски в нещо, което наистина искате да правите, трябва да имате проактивно отношение. Това означава да се поставите в по-предизвикателни ситуации. Направете нещо ново. Направете нещо различно и непредсказуемо. Направете нещо, което ви принуждава да използвате вашите английски умения и знания. Това ви кара да си поставяте по-големи и по-големи цели и ви вълнува да ги постигнете.
Имате силата да откриете начина, който да ви подтиква към изучаването на английски език, затова го направете забавно и интересно!

Съвет:Обадете се или направете видео чат с приятели, които говорят английски. Това е чудесен начин да се поставите в ситуации, които изискват всичките ви английски умения наведнъж. Видео чатовете са забавен и предизвикателен начин да подобрите и развиете уменията си за слушане, говорене, възприемане на вокални сигнали и разчитане на езика на тялото!