Стефани Петрова
Стефани Петрова

12.04.2022приблизително 8 минути

Великден чука на вратата ни само след седмица!

Как празнуват в Германия?

Неусетно настъпват и Великденските празници. Сякаш беше вчера, когато украсихме коледната елха, а едва след седмица ще трябва да боядисваме и яйцата. Но дали навсякъде по света традициите са едни и същи?

В тази статия ще откриете отговора на този въпрос и ще прочетете интересни факти за Великден в Германия. Ще се запознаете с техния бит и култура и ще Ви пренесем за малко там – някъде из немските градове.

Великден е един от най-популярните празници в Германия. След дълга и студена зима е време за пролетно настроение и празници. Ако прекарвате Великден в Германия, запомнете тези думи : " Frohe Ostern!" или още казано "Честит Великден!".

Празникът датира от най-ранните дни на християнската църква. Той отразява самото начало на християнството във Възкресението на Исус. В западната църка, Великден се празнува в първата неделя след първото пълнолуние, следващо пролетното равноденствие. Православният Великден следва същата формула, но с Юлианския календар, така че датата може да се падне по-късно.

Великият уикенд в Германия започва с Тих Разпети петък. Много семейства ядат риба на обяд и прекарват времето си заедно, като ходят на традиционния Великденски пазар, от където могат да си купят ръчно изработени изделия. В съботната вечер, пък, се пали пасхален огън, който символизира края на зимата и изгаря злото и лошите помисли. Навръх Великден, в неделя, родителите крият кошници пълни с боядисани яйца, шоколадови зайчета и малки подаръци. Традиционното ястие за деня е агнешко, картофи и пресни зеленчуци.

Яйцата са важна характеристика на Великденските празници, като символ на нов живот. В Германия яйцата са ръчно декорирани и рисувани, като се боядисват с естествени материали – чай, корени и подправки. Домовете са украсени с Великденски клончета. Заекът е другият символ на празника. В утринта на Великден родителите скриват кошнички пълни с шарени яйца и разпръсват лакомства по пътя, като казват, че Зайо ги е скрил и те трябва да ги открият.

Как празнуват във Великобритания?

Вероятно вече разбрахте как немскоговорящите празнуват празника, но сега е време да научим повече и за Великден във Великобритания. Колкото и да сме еднакви хората помежду си, колкото и напред във времето и технологиите да сме, традициите си остават. Те се спазват на големите християнски празници и никой не иска да ги нарушава или променя, защото традициите ни връщат към детството и ни пренасят в уюта на дома.

Великден във Великобритания също е "подвижен" празник – зависи от настъпването на първото пълнолуние в Северното полукълбо след първия ден на пролетта, обичайно между 22 март и 25 април. Във Великобритания около 60 % от населението е християнско – Английската църква е най-масовата, а нейният предводител е управляващият монарх.

Като по традиция, всяка година на всеки Велики четвъртък, Кралица Елизабет II раздава специално изработени сребърни монети за бедни или възрастни хора. Тази традиция възниква през 1363г., когато 5–годишният крал Едуард III дарил на петима бедни мъже монети на стойност 5 пенса. Монетите се изработват в монетния двор. А тази традиция е взаимствана от повторението на миенето на краката на бедните от Христос преди Разпети петък.

На Разпети петък, вярващите скърбят за загубата на своя Спасител и посещават църквата. Децата рисуват или лепят картинки върху истински яйца и пеят песни, за да получат великденски питки с кръст отгоре. ( hot cross buns )

На Великден се празнува Възкресението на Спасителя, като църквите се украсяват с бели лилии (те са символ на непорочността), изпращат се картички на близки и приятели и се организират паради. След литургията в църквата, по-възрастните отиват на гости на по-младите. За децата, както в Германия, има предварително скрити шоколадови яйца от Великденския Заек в градината и те трябва да ги открият.

На Велики понеделник, най-здравото яйце, което се избира след чукането с яйца, се пуска надолу по хълм (egg rolling ). Печели яйцето, което стигне най-надалече и остане здраво.