Илияна Илиева
Илияна Илиева

29.04.2018приблизително 5 минути

Шестте най-добри техники за учене на лексика

Ако все още не сте прочели статията, свързана с мнемониката – можете да го направите тук за част 1 и тук за част 2.

А сега да поговорим за шест от най-добрите техники за учене на лексика.

Лексиката стои в основата на изучаването на чужди езици и е от особена важност за всеки напредващ курсист. Веднъж щом сте се запознали с базовата структура на изучавания от Вас език, ще започне да Ви се иска да разбирате и използвате все повече и повече думи.

Ето още няколко хака, които можете да използвате, за да запаметите по-лесно лексиката, която изучавате:1) Напиши, погледни, закрий, повтори.

Класика в жанра. Лично за мен, ученето на нова лексика винаги е било свързано с това да се въоръжа с тетрадка и химикал. Физическото движение при изписване е много полезно за хората, които са свикнали да учат чрез осезанието си. Вземете лист и начертайте вертикална линия в средата. На първата половина изпишете думите на български, а на втората – тези на чуждия език. Закрийте едната страна и отбележете това, което сте запомнили с тикче. След това повторете. Изпишете още веднъж думите, които не сте успели да запомните от първия път и опитайте отново. Техният брой трябва да намалява с всяко едно повтаряне на упражнението.

Допълнителни съвети:
Помогнете си като използвате слуховата си памет, добавяйки и стъпка “изговори” към упражнението. Можете също така да запишете думите и да пускате звукозапис, докато ги запаметявате. Използвайте цветове – може да подчертаете всички думи от мъжки род или всички прилагателни имена в еднакъв цвят, за да ги разграничавате.

2) Научете всичко!

Тази техника е много подходяща за хора, които наистина искат да се потопят в езика, който изучават. Научавайте нова и разнообразна лексика, като носите речник навсякъде със себе си (всъщност най-вероятно вече го правите – почти всяко мобилно устройство в днешно време разполага с такъв). Когато се натъкнете на нови думи – отбелязвайте ги. Те формират дневния Ви списък, който след това да научите. Потърсете нови ситуации, текстове или видеа, където думите се употребяват, за да затвърдите знанията си. Продължавайте, докато не запомните всички думи от дневния списък (или 70-80% от тях … това зависи от Вас ). След това намерете нов източник на непознати думи. Паметта Ви ще започне да формира връзка между източника и лексиката, позволявайки ви да запомните думата чрез мястото, където сте я научили.

3) Флашкарти.

Флашкартите са идеалният начин за учене при хора с добре развита визуална памет. Можете да си направите сетове, комбинирайки изображение и текст на съответната непозната дума, изписана на български и на езика, който изучавате или пък просто да изпишете думите. Различните цветове тук ще са ви от изключителна полза!

Това, което отличава тази техника от първата, за която писахме малко по-нагоре, е фактът, че не може да разчитате на запаметяване на думите подред – думите се дават на случаен принцип и ще трябва да реагирате бързо. Това може да се окаже малко трудно за Вас, но пък от друга страна – какъв по-добър начин да се подготвите за истинския живот?

4) Работете с контекст.

Изследвания, свързани с функционирането на паметта доказват, че изграждането на връзки и асоциации между информацията ни помага да запомняме. Начинът да оползотворим тази информация е да я използваме. Класическа техника за запаметяване е да обвързваме всяка дума с ярък образ. Дори може да се сетите за интересна и забавна история, която да свързвате с дадената дума.

Препоръчваме ви да работите върху теми. Например може да се фокусирате върху готварството за няколко седмици или върху друга сфера, която е интересна за Вас. По този начин ще срещате най-често използваните думи по няколко пъти и така ще научите и техните различни употреби.

Както и при стъпка номер 2, така и тук - ключов момент е да се потопите в езика изцяло. Пишете пълни изречения с избраната от Вас непозната дума. Използвайте я 5 пъти по време на даден разговор. Дори може да настроите Фейсбук профила си на конретния чужд език - всичко, за което се сетите, би могло да Ви сблъска с непознатите думи в техния контекст и да Ви бъде от полза за по-лесното им научаване.

5) Самозалепващи листчета.

Самозалепващите се листчета са направени, за да ни напомнят за различни неща и определено трябва да ги използваме за това! Слагайте лексика с контекст на стратегически места, които виждате всеки ден или си пишете напомнящи бележки на езика, който изучавате. След седмица, виждайки "Guten Abend, Gute Nacht" на огледалото си всеки ден, със сигурност няма да възприемате тези фрази като нещо непознато.

6) Учете чрез лингвистика.

Повечето думи са образувани от други. Тази стъпка изисква малко повече подготовка, но ще издигне начина, по който изучавате новата лексика, на съвсем ново и високо ниво. Изследвайте словообразуването на думите - представките и наставките, корените на думите и общите източници на произход на лексиката. Много от европейските езици са базирани на латинския и думите се различават само по няколко срички. Изключително полезен метод е използването на т.нар. “лексикални пирамиди”, при които наблюдаваме как с един корен се образуват множество думи.

Например: Корените “ven”, “veni” и “vent” са от латинския глагол venire, който означава “идвам”. Teзи корени се срещат в много думи на английски език: adventure, convention, inconvenient, prevent, intervene, event и др., които се образуват, като се добавят определени представки, даващи специфично значение на думата.