Илияна Илиева
Илияна Илиева

08.05.2018приблизително 5 минути

Защо да учим чужд език? Ползите от билингвизма.

Изучаването на чужд език е много повече от бонус към вашето CV или от знание, което ще Ви е полезно по време на пътуване. Чуждият език ще Ви направи по-умни, по-решителни и дори по-добри във Вашия роден език.

Психологически проучвания показват, че умението да говорим на два или повече езика има силен положителен ефект върху когнитивните процеси. Мозъкът на билингвистите работи по-различно от този на хората, които говорят един език и често тези разлики носят много ползи.

По-долу ще изброим седем положителни страни на изучаването на чужд език. Много от тях са ефективни само при хора, които говорят няколко езика редовно – ако не сте практикували чужд език, откакто сте завършили първо ниво, мозъкът Ви вероятно няма да възприеме ползите от билингвизма. Въпреки това обаче, хората, които започнат да изучават няколко чужди езика по-късно, също биха могли да придобият сходно ниво на владеене, подобно на деца, които учат от ранна детска възраст и да получат същите положителни ефекти като при тях.

1. Ставате по-умни
Говорейки чужд език, Вие подобрявате функционалността на мозъка си като го предизвиквате да разпознава, да преговаря различни значения и да комуникира на различни езикови системи. Това умение подобрява и начина, по който се справяте с разрешаването на различни задачи. Ученици, които изучават чужди езици показват по-високи резултати на стандартизирани тестове за разлика от тези, които говорят само един език.

2. Развивате умения за мултитаскинг
Хората, които говорят много езици, особено децата, са тренирани да превключват между две говорни и писмени езикови системи. Според проучване на Пенсилванския универистет в САЩ, това умение ги прави добри във вършенето на няколко неща едновременно, защото лесно могат да преминават между различни задачи. В едно от изследванията участниците използват симулатор за шофиране, докато по същото време извършват други дейности, които ги разсейват. Резултатите показват, че хората, които говорят повече от един език, са направили по-малко грешки по време на шофирането.

3. Намалява се риска от Алцхаймер и деменция
Няколко проучвания са проведени на тази тема и резултатите са постоянни. При възрастни хора, които говорят един език, средната възраст, на която биха могли да се появят симптоми на деменция е 71 години и 4 месеца. При възрастни, говорещи няколко езика – средната възраст е 75 години и 5 месеца. Проучванията вземат предвид фактори като ниво на образование, доходи, пол и физическо здраве, но като цяло резултатите показват една и съща тенденция.

4. Паметта ви се подобрява
Преподавателите често оприличават мозъка на мускул, защото функционира по-добре чрез трениране и упражнения. Изучаването на чужд език включва запаметяване на правила и лексика, което помага за засилването на мисловния мускул. Подобрява се цялостната памет, което означава, че билингвистите са по-добри в това да запомнят различни неща – имена, списъци, посоки и т.н.

5. Възприемате по-добре
Проучване в университета Pompeu Fabra в Испания разкрива, че билингвистите са по-добри в това да наблюдават обкръжаващата ги среда. Те са по-умели в това да се фокусират върху необходимата им информация и да изключват ненужната. Освен това се справят по-добре в разпознаването на подвеждаща информация. Не бихме могли да се изненадаме от факта, че Шерлок Холмс и Еркюл Поаро са изключителни полиглоти.

6. Решителността ви се подобрява
Според проучване в Чикагския университет билингвистите взимат по-рационални решения. Всеки език има нюанси и едва доловими намеци в лексиката си и тези отклонения от буквалното значение биха могли подсъзнателно да повлияят на преценката ви. Хората, говорещи няколко езика, са по-уверени в изборите си и дори премислят изводите си на няколко езика, за да преценят дали първоначалните им заключения имат същата тежест, казани по друг начин.

7. Подобрявате родния си език
Изучаването на чужд език винаги ни кара да се фокусираме върху функционирането на езика като цяло: граматика, спрежения и синтаксис. По-този начин ставаме по-внимателни при употребата и на майчиния си език и следим за начина, по който той може да се структурира и използва. Тези умения могат да ви направят много добри комуникатори и умели редактори и писатели. Езиковедите развиват и много добри умения и при слушане, тъй като могат да разграничат специфични и важни значения в речевия поток.