Галя Бендурска
Галя Бендурска

18.08.2022приблизително 7 минути

Как да събудим интереса на детето към изучаването на чужд език?

Изучаването на един, два или повече чужди езици става все по-популярно в цял свят с цел по-големи възможности за развитие. Толкова много предимства има в това децата да знаят чужди езици, че все повече родители се стремят да поднесат подаръка - чужд език на детето си, но не всички знаят най-добрия начин, по който да го направят.

 

Двуезичните родители имат предимството да могат сами да научат детето си на втори език. Ако потърсите ще откриете, че има много езикови стратегии, които да следвате за отглеждане на двуезични деца. Въпреки това за родителите, които нямат допълнителни езикови умения преподаването на чужд език на детето им, както и събуждането на интереса към изучаването му, може да бъде предизвикателство.

 

Затова в днешната статия Ви представяме пет начина, чрез които бихте могли да заплените вниманието на детето си и да събудите интереса му към изучаването на чужд език:

 

1. Въведете езика от ранна детска възраст 

Първата стъпка към обучението на Вашето дете на чужд език е да започнете възможно най-скоро. Започнете сега, независимо на колко години е Вашето дете, дори бебетата могат да научат чужд език, ако са предразположени да слушат различен от родния им език след раждането.

 

Според специалисти въвеждането на чужд език от ранна детска възраст дава най-добрия шанс на детето Ви да овладее езика по-лесно, още докато пораства. Макар и мнозина да твърдят, че има „критичен период“, при който способността на детето да научи нов език намалява с напредване на възрастта, това не означава, че по-големите деца все още не могат да научат чужд език. Напротив, това означава, че те се нуждаят от по-различен подход за научаването му, което не го прави автоматично невъзможно. 

 

2. Започнете да преподавате основите

 

Дори и да не знаете перфектно чуждия език, който преподавате, можете да започнете с най-основните и лесни части. Научете буквите, цветовете и формите заедно с детето си, научете се да броите заедно, да пеете песни. Играйте игри заедно. Маркирайте нещата около и в дома Ви и практикувайте идентифицирането им. Само чуването на целевия език може да помогне на децата да развият слуха си за различните тонове.

Един от най-ефективните начини да събудите интереса на детето си към чуждия език е чрез слушане на музика, направете така, че винаги на заден план да присъства звученето на песни и след известно време ще забележите как детето Ви пеейки заедно с изпълнителя ще започне да заучава произнасянето на думите.

 

Участвайте в дейности, които Вашето дете обича да прави, това определено го предразполага към по-лесното привикване към процеса на изучаването на езика и същевременно го превръща в приятно занимание. Децата се учат по-добре, когато се забавляват. Независимо дали става въпрос за забавления, или за рисуване, възползвайте се от времето за игра заедно с детето Ви, за да въведете плавно новия речник и фрази.

3. Възползвайте се от чужди езикови ресурси

 

Когато преподавате на детето си чужд език, ресурсите ще бъдат най-добрият Ви приятел. Потърсете в онлайн пространството неща като книги на чужд език, интересни езикови приложения, онлайн езикови програми, игри и дейности. Заложете в графика за обучение екранно време и го използвайте в своя полза като позволите на детето си да гледа любимите си анимационни филмчета или телевизионни предавания на езика, към който то ще прояви интерес.

 

Можете да намерите изчерпателен списък с езикови ресурси на Bilingual Kidspot, който включва над 15 езика, които ще Ви помогнат да научите детето си на целевия език.


 

4. Обърнете внимание и на себе си, ако Вие самите не знаете чужд език

 

Обръщайки внимание на себе си, когато Вие самите не говорите чужд език, може да бъде много полезно в желанието Ви детето да прояви интерес към изучаването на даден език. Какво имаме предвид? Всички знаем, че децата следват поведението на родителите си и смятат, че това, което родителите им правят е правилно и така трябва да постъпят и те. В случая, ако Ви самите не знаете чужд език е хубаво да започнете да изучавате такъв, така не само ще обърнете внимание на себе си и ще се надградите като личност, но и ще дадете добър пример и мотивация на собственото си дете.  Намерете подходящи за Вас курсове по чужд език във вашия район и се запишете. Учете новите думи заедно с детето си, така ще му помогнете бавно и постепенно да натрупа речников запас, което ще е голям плюс за него в бъдеще при надграждане на нивото на чуждия език. 

Друг начин да събудите желанието на детето Ви да изучава чужд език е като се запишете заедно с него на езиков курс. Например записвайки себе си, проверете дали има възможност и детето Ви по същото време да посещава езиково обучение, ако е възможно направете го. Така отивайки заедно на курс давате личен пример на детето си и същевременно му вдъхвате по-голяма сигурност и доверие в неговите възможности. Покажете му, че щом Вие го можете, значи и то го може!


5. Намерете възможности за практикуване на целевия език

 

Освен езиковите курсове, езиковите часове у дома и учебните материали, които поставят добра основа за езиковото обучение, ще трябва да намерите начини детето Ви да практикува действително наученото чрез забавление, което още повече ще повиши интереса му. Не е достатъчно просто да слуша или научава думи. Детето трябва да използва езика, за да го овладее.

Наличието на естествен говорител в естествена среда ще помогне на детето Ви да научи езика по естествен начин и ще му даде достатъчно време да го практикува без това да го натоварва и да води до усещането, че обучението е “наложено”. Но къде да откриете тези възможности? Например можете да се присъедините към социалните групи с хора, които говорят чуждия език, който детето Ви изучава или пътувайте до страни, където езикът се говори, за да дадете на детето си повече възможности да го практикува.

Намерете му приятел от чужда държава, за да може да практикува уменията си в писмената комуникация и също така, за да обогати общата си култура като се запознае с чуждата държава.

С други думи, намерете хора или ситуации, в които да е заобиколено от езика, който изучава. Няма да е лесно и няма да се случи за едно денонощие, но не е невъзможно. 

Имайте предвид, че събуждането на интереса и научаването на чужд език е дар за детето Ви, който ще му бъде от полза през целия му живот.
 

Надяваме се статията да била интересна и полезна за Вас. Благодарим за отделеното време!