Илияна Илиева
Илияна Илиева

01.08.2018приблизително 6 минути

Как да учим езици "мързеливо" - докато пътуваме или живеем в чужбина?

В днешната статия Ви представяме Блеър. Той е преподавател по английски език от Кеймбридж, има диплома по лингвистика и е сертифициран инструктор по изпита IELTS. Преподава английски от около 12 години в Канада, САЩ, Япония, Китай, Мексико, Бразилия и Саудитска Арабия. През последните пет години обучава учители, преподава бизнес и академичен английски, работи като специалист по медицински английски и ръководи подготвителни курсове в университета. Той разказва изключително интересни неща и заради това искаме да Ви предадем част от опита му и на Вас.

Учениците често правят грешката да вярват, че са прекалено "мързеливи", за да се научат да говорят чужд език, тъй като смятат, че за да успеят, са им необходими безкрайни граматически упражнения и повторения в клас. Това обаче е грешка, а чертите на характера, свързани с "мързела", всъщност могат да ви помогнат да постигнете езиковите си цели!

Наблюденията ми на ученик и учител

Имам опит както на преподавател (12 години), така и на изучаващ чужди езици (владеещ 6 такива в различни периоди от живота ми). Освен това имам и диплома по лингвистика и преподаване на английски език от Кеймбридж, така че знам много за теорията за изучаване на езици и със сигурност мога да кажа, че "мързелът" всъщност помага на курсистите да постигнат високо ниво на владеене на езика! Много "мързеливи" хора, които прекарват времето си, общувайки, вместо да се занимават с по-формално обучение, често учат езици сравнително бързо, докато "трудолюбивите", които се концентрират върху учебниците, често не умеят да комуникират.

История за двама

Спомням си историята за двама приятели, които отишли в Германия да учат немски. Разказа ми я един стар професор по лингвистика. Единият бил отличник, който винаги се справял добре на тестовете и вече бил учил два семестъра немски в университета, а другият нямал никакъв опит с езика и винаги бил смятан за лентяй, който рядко заляга над книгите. Отишли да учат в два различни германски града и се уговорили да се видят отново след три месеца, за да разберат кой е напреднал повече. Когато се срещнали, "книжният плъх", който прекарвал по осем часа на ден в библиотеката и изчел много класически немски произведения в оригинал (дума по дума, с помощта на речник), едва успял да проведе разговор, докато другият, който всяка вечер излизал и общувал с местните и рядко учил, говорил доста свободно. Освен това споделил, че всъщност му ХАРЕСАЛО да учи, докато колегата му се чувствал нещастен и обезкуражен.

Изучаването на чужд език = изграждане на навици

Езикът е физическо умение, базирано на изграждането на навик, като например да се научим да свирим на музикален инструмент или да караме кола със скорости. Научаваме се да говорим, докато говорим и когато усетим потребност да поправяме грешките си, когато комуникацията се проваля.

Едно от ключовите неща, които научих по време на следването си, беше, че гладкостта на изказа (говорене без да се фокусираме върху граматиката) води до точност (правилна граматика), а не обратното.

Многократни повторения на граматични форми или маловажни упражнения за произношение във внимателно контролирана среда (както правят много учители) рядко водят до гладкост на изказа при учащите. От друга страна, поставянето в РЕАЛНИ КОМУНИКАТИВНИ СИТУАЦИИ води до поправяне на грешките, тъй като те затрудняват общуването и накрая всичко изглежда като игра за преодоляване на бариерите.

Четири съвета за „мързеливо“ учене

От личен опит мога да ви предложа тези важни съвети, които да ви помогнат да ускорите изучаването на чужд език:

Първо, присъединете се към групи за социални контакти във вашия град, които редовно се събират, за да се запознаете с местни хора, с които споделяте общи интереси. Така разговорите наистина ще ви бъдат интересни и няма да е нужно да се преструвате, само за да упражнявате езика. В Северна Америка Meetup вероятно е най-добрият уебсайт, към който да се присъедините, тъй като има стотици различни групи в повечето градове.

Второ, опитайте се да намерите приятел (носител на езика), когото наистина харесвате, и работете върху изграждането на близки отношения! Един добър приятел е достатъчен! Най-добрият начин да започнете да говорите свободно е като има човек, който почти винаги е около вас, с когото се чувствате комфортно и с когото искате да си говорите за всичко, което се случва в ежедневието ви. Ако той не може да ви разбере, ще ви поправи и вероятно съвсем естествено езикът ви ще се подобри, защото сте истински заинтересовани да поддържате разговора! Подходящите места да срещнете такъв човек са местата, където вие обичате да ходите, например фитнес залата, парка, библиотеката, фоайето на университета и т.н.

Трето, търсете интересни хора! Поемете инициативата! Ако видите музикант, който свири на улицата, отидете при него и си поприказвайте. Ако видите някой да чете книга, докато заедно чакате автобуса, попитайте го за книгата и защо я чете! Ако сте истински заинтересовани от хората, на тях ще им хареса да си говорят с вас. За вас също е по-добре да решите с кого да говорите, вместо да чакате непознати хора да ви подканят за разговор. Последният вариант може и да е опасен за дамите!

И накрая, използвайте собствената си езикова и етническа привлекателност! В наши дни повечето големи градове в англоезичните държави са мултиетнически, така че един руснак/испанец/бразилец не може да се различи от всеки друг местен, освен ако не си отвори устата и не започне да говори. Забелязвам, че много учащи се страхуват да говорят, защото знаят, че имат акцент, но всъщност много чуждестранни акценти (особено европейски, латиноамерикански и руски) звучат симпатично и екзотично в Северна Америка, така че хората, които ви чуят да говорите, ще пожелаят да ви опознаят. А ако се усмихвате и изглеждате приветливо, скоро ще имате по няколко събеседници на всяка среща!

Тримесечно предизвикателство

Така че не се лъжете! „Мързеливите" могат да учат много бързо! Почти мога да ви гарантирам, че ако сте общителни и се вслушате в съветите ми, можете да пристигнете в САЩ или всяка друга англоговоряща страна, слабо владеейки английски език и за три месеца да достигнете високо ниво!

Оставете учебниците и говорете! Това е най-добрият начин да се научите!

Успех и приятно учене!

Източник: https://www.verbling.com