Ива Гешева
Ива Гешева

26.06.2019приблизително 6 минути

Kое е най-подходящото време за учене? Не само на език, а и по принцип!

Има голямо разнообразие от фактори, които оказват влияние върху най-доброто време за обучение на всеки отделен човек. Те зависят най-вече от начина ни на живот. В тази статия ще разгледаме какви са ползите от учене през деня и нощта.

Какви са ползите от ученето през деня?

Твърди се, че обучението през деня е добър избор. Ако сме имали добър сън, се събуждаме с енергия. През деня може да разчитате на Слънчевата светлина, която е най-добра за очите ви. Тя осигурява поддържане на оптимално зрение и тъй като работи с хипофизната жлеза, ви кара да бъдете бдителни и будни.

Доказано е, че вътрешното осветление прекъсва цикъла на сън и повечето лекари препоръчват да се излагате на колкото се може по-малко изкуствена светлина през нощта, това включва екрани на телевизори, компютри и смартфони.

Светът, какъвто го познаваме, има тенденция да функционира по време на „работно време“, а именно между 9.00 и 17.00ч.

Но почакай! Аз съм „сова“. Какви са ползите от учене през нощта?

Подобно на много студенти, може да ви е по-удобно да учите през нощта. Все пак има различни причини, поради които тя се оказва най-подходящото време.

Най-очевидното предимство на ученето през нощта е изобилието от тишина и спокойствие, което тя предоставя. Тогава хората са по-спокойни, тихи и съзерцателни. Тази среда може да бъде точно това, от което някои се нуждаят, за да се съсредоточат в учене. Има много анекдоти за творческия гений, който е отключен късно през нощта.

Ако установите, че не можете да постигнете пробив по даден проект през деня, пробвайте през нощта. Това буквално означава, че разглеждате проблема с различни очи. Както очите, така и мозъкът работят различно през нощта.

Много автори, текстописци, композитори, и учени предпочитат да работят през нощта, защото чувстват, че са склонни да мислят повече „извън кутията“. Имайки предвид натиска и напрежението през деня, мнозина смятат, че умът им е свободен да се скита из нощните алтернативи. И това може да бъде полезно за писане на оценки или за творчески занимания.

Как да извлечем максимума от ученето през нощта?

Големият риск при ученето през нощта е, че може да загубите представа за времето и да спите по-малко. А това е най-големият враг на ученето. План с ясно разграниченo време за учене, почивка и сън, означава, че няма да разрушите ритъма, който управлява моделите на тялото ви.

Да не забравяме, че през нощта има и неща, които могат да ви разсеят от заниманието ви. Особено ако имате проблеми с изключването на телевизора или пък оставяне на телефона на безшумен режим.

Кофеинът е друго изкушение, що се отнася до нощното учене. Когато умората започва да си казва думата, изкушението да сложите чайника на печката или да поспрете за малко, и да излезе, за да вземете капучино може да бъде много реално. След като на кофеина му отнема до 4 часа да премине през тялото, пиейки кафе вие давате на тялото си силен удар състоящ се от бдителност и фокус, ала вероятно по-късно ще имате проблеми със заспиването.

Какво казва науката по темата?

Хората, които стават от сън в 7 часа сутринта имат прилив на енергия и това продължава до около 10 часа, когато пак идва време за почивка. След това отново ще са изпълнени с енергия до около 3 часа следобед, когато постепенно започват да се изморяват.

Хората, които биха учили по-добре през нощта, пък са пълната противоположност. Те ще бъдат будни до около обяд, когато е и първият им прилив на енергия. Това ще продължи до 15 часа, а вторият ще продължи до 19 часа. След това той ще започне да спада към 22 часа и ще преминават бързо от активност към сън.

Освен това проучванията показват, че по-младите ученици са по-подходящи за обучение през нощта, отколкото по-възрастните. От около 30-тата година у хората има доказан преход от учене през нощта към желание за учене през деня. Всъщност само около 2% от учениците над 30 години смятат, че обучението през нощта работи при тях. 80% предпочитат да учат сутрин.

При по-малките ученици има тенденция да излизат през нощта, да са около ярки светлини и да използват активно телевизори, смартфони и компютри. Всички тези неща могат да попречат на производството на мелатонин през нощта, което води до по-голяма сензорна възбуда през нощта.

Кога е най-добре да се учим? Заключение.

Всичко зависи от вашия начин на живот. По-младите хора с рутини, които ги правят по-активни през нощта, ще открият, че ученето по време на късните часове става по-естествено за тях. Ако сте възрастен и се захващате с учене след дълго време, ще откриете, че дневните часове са много по-подходящи, тъй като сте свикнали да работите или да сте активни през деня.

Най-важният фактор за всеки е да се увери, че спи достатъчно.