Галя Бендурска
Галя Бендурска

16.02.2020приблизително 8 минути

Не казвайте "не мога"! 12 мита за изучаването на английски език - Част 3

Тази статия е част от серия. Можете да откриете първата част тук, както и втората. Нека сега се впуснем и в съдържанието.

Мит No 9: Уменията ми по английски не се развиват “естествено”

Колко невероятно би било, ако можехме да научим нещата “естествено”! Сякаш мозъците ни вече разполагат с цялата информация и просто трябва да имаме достъп до нея. Представете си, ако ученето наистина беше толкова лесно!

За съжаление знаем, че не е така. Обучението по английски не се случва просто без никакви усилия. Но това не означава, че изучаването на английски е невъзможно. Това просто означава, че за да научите английски език, имате нужда от добър план.

Планирането е свързано с организирането на вашата цел. Важно е да си зададете въпроса защо правите това нещо? Мисленето за вашето учене по този начин ще ви помогне да постигнете това, което искате да постигнете.

Запитайте се: Защо уча английски? Какво трябва да науча, за да постигна целите си? Въпроси като тези ви помагат да разберете мотивите си и да организирате уроците си и ви дават инерция за успешно обучение.

Съвет: В плана си за обучение включете дейности, които поемат ангажименти към други хора. Например, намерете английски приятел, с който да обменяте имейли или съобщения. Това е чудесен начин да имате “ангажимент” към някого. Не само няма да искате да го разочаровате, но и ще ви насърчава да общувате редовно на английски.

Мит No 10: Ученето на английски е скучно

Ако сте попаднали в капана на мисълта, че изучаването на английски е скучно, моля, оставете молива или химикала и се отдръпнете от учебника си. Проблемът не е в английския, проблемът е в избрания от вас метод на обучение.

Спрете скуката, като преподавате уроците си по английски сами на себе си. Разменете книгите за филми, заменете флашкартите с посещение на театъра и започнете да пеете английски песни под душа.

Каквото и да е, което въвежда вълнение във вашето учене, направете го! Всеки има свои собствени идеи за това какво прави ученето забавно, така че проучете и открийте нови методи, накрая изберете това, което ще работи най-добре за вас.

Съвет: Поканете няколко приятели и играйте английски настолни игри. Уверете се, че разбирате правилата и след това седнете и се насладете на забавлението, смеха и ученето!

Мит No 11: Английският език е много различен от моя роден език

Когато учите английски като начинаещ, използвате родния си език, за да интерпретирате и разбирате новите думи в ума си. С напредването мозъкът ви ще започне да става по-бърз и все по-бърз при тълкуване на нови думи.

Идва обаче моментът, в който вече не можете да зависите от родния си език. Някои хора стигат до този момент и вярват, че мозъкът им не може да научи повече. Но всъщност стигането до този момент е знак за голям напредък! Това е сигнал, че трябва да спрете зависимостта от родния си език и трябва да започнете да използвате съвсем нов начин на мислене.

Винаги ще има части от английския, които няма да могат се преведат точно или ще могат да бъдат обяснени, но чрез други езици. Това е моментът, в който трябва пуснете родния си език и да започнете да мислите, използвайки английски понятия. Това ще ви помогне да разберете по-добре английския език.

Съвет: За да започнете да мислите на английски, променете езиковите настройки на вашия телефон, или на което и да е устройство. Постоянното използване на английски по този начин ще ви помогне да подтикнете мозъка ви да борави с английските изрази.

Мит No 12: Никога няма да бъда добър в английския

Хората често искат да говорят английски като втори роден език или като близък приятел, който много добре го говори. Но сравняването с другите е бърз начин да загубите увереност, мотивация и радост от всичко, което правите в живота си. И разбира се, изучаването на английски не е изключение. Когато планирате обучението си и си поставяте целите, уверете се, че правите всичко това за вас и само за вас.

Всички учим с различна скорост и по различни начини. Трябва да спрете да искате да сте толкова добри, колкото някой друг. Започнете да се награждавате за всяко ваше постижение. Фокусирането върху себе си ще помогне на вашите умения, знания и щастие да се подобрят драстично.

Най-добрият начин да вземате предвид само личните си цели и постижения е като редовно наблюдавате процеса на вашето обучение. Намерете своите слабости и се съсредоточете върху подобряването им. Открийте нещата, които намирате за лесни, и ги направете по-предизвикателни. Върнете се и погледнете всичко, което сте научили, и оценете колко далеч сте стигнали!

Съвет:Носете малка тетрадка със себе си, за да записвате всички нови думи, които виждате или чувате, когато излизате. Това е чудесен начин да промените вашата гледна точка от „Този човек знае толкова много повече английски думи от мен“ на „Страхотно, имам толкова много нови думи, които съм научил и мога да използвам!“

Всички имаме своите добри и лоши дни. Ученето на английски може да се почувства като возене на влакче, но трябва да повярвате, че вие карате това влакче, т.е. че вие самите контролирате обучението си.

Не вярвайте на митовете, които чувате, защото те само ще ви задържат. Повярвайте в себе си, създайте си забавна учебна среда, която работи с вашия стил и темпо на обучение и започнете да постигате целите си!