Илияна Илиева
Илияна Илиева

08.08.2018приблизително 6 минути

Никога не е късно да започнете да учите

Когато наближат месеците, седмиците и дори дните преди изпита, винаги ме питат: „Късно ли е да започна да уча?". Краткият отговор, който винаги давам, независимо от времето, е: „Не!". Да, може би е малко късно да започнете да учите сега, но никога не е твърде късно, така че не се оправдавайте.

Ето защо никога не е прекалено късно да започнете и как да използвате краткото време, което имате, най-ефективно. Колкото и малко да е – помага. Ако решите да не се занимавате с учене, защото е твърде късно и няма смисъл е голяма грешка. Дори ако са ви останали три дни до изпита, все още можете да поберете малко информация в главата си, което пък би могло да промени резултатите от теста.

Да кажем, че са ви останали три дни до изпита и ги използвате, за да научите една тема. Точно тази се пада на изпита. Дори и да не се справите добре с нищо друго, ще има поне едно, за което ще получите висока оценка. Това може да промени нещата, така че никога не решавайте да не правите абсолютно нищо.

Не подценявайте мозъка си

Мозъкът ви е удивителен и възможностите му са безкрайни. Не го подценявайте, както и това, което могат да направят той и паметта ви в краткия срок от няколко дни или седмици. Погрижете се за него и го използвайте добре, а той ще ви върне услугата, когато учите за изпит.

Направете си план за учене

Първото нещо, което трябва да направите, за да извлечете максимума от ученето в последния момент, е да си направите план. Той ще ви помогне да визуализирате всичко, което трябва да направите, да огранизирате и концентрирате ума си и ще ви позволи да видите ясно целите и резултатите, към които се стремите. Ако нямате план, ще изберете случайни теми, няма да сте си поставили срокове и няма да вкарате в главата си и половината от необходимата информация.

Бъдете сериозни и се концентрирайте

Времето ви е ограничено. Сега е моментът да оставите всичко друго настрана и наистина да положите усилия за няколко седмици. Въпреки че определено препоръчвам да се правят почивки и да се отделя време и за любимите неща, спорт и социален живот (до известна степен), когато ви е останало само малко време, може би трябва да направите някои малки жертви, ако искате да се справите добре. Например, бихте могли да кажете на приятелите си, че ще се виждате само за час вместо цял ден, или да гледате само един епизод от любимия ви сериал, вместо обичайните четири. Времето, което имате, ще отлети много бързо, затова трябва да решите кои са приоритетите ви. Не забравяйте, че добрите приятели, сериалите и хобитата ви няма да избягат, но най-вероятно ще се явите на тези изпити само веднъж. Ако наистина искате да успеете, ще седнете и ще се съсредоточите върху това да научите възможно най-много.

Не стойте будни цяла нощ – с нищо няма да ви помогне. Ако се притеснявате, че не сте минали целия материал за изпита на следващия ден и решите да останете будни през нощта, за да учите, само ще влошите нещата.

Будуването цяла нощ е много опасно за мозъка и здравето ви. На другия ден ще се чувствате изтощени и разсеяни и най-вероятно ще знаете по-малко поради липсата на сън, отколкото ако си бяхте легнали.

Нуждаете се от сън, за да се концентрирате, в идеалния случай – поне осем часа. Ако се притеснявате, че не сте учили достатъчно за следващия ден, нагласете алармата и се събудете по-рано, за да продължите да учите. Така ще спите по-малко, но все пак ще си починете.

Накратко

Всяка секунда е от значение, така че дългите, скучни методи на учене вече не действат. За да поемете възможно най-голямо количество информация, трябва да използвате кратки и ефикасни начини да запомните всичко, което сте си записали, но и мозъкът ви да не се претоварва.

Препоръчваме ви да организирате текста по точки и да преговаряте. Преписването и ученето на най-важните неща за всяка тема ще ви спести много време. Ако пишете дълъг текст, в който половината от думите са без значение, си губите времето. Кратките и ясни точки отнемат по-малко време и са по-лесни за запомняне.

Правете стари тестове

Ако всички останали методи не работят за вас, опитайте поне този. Въпросите в тестовете често се повтарят, така че ако успеете да учите само в последния момент, няколко въпроса от предишни години могат да ви помогнат. Не подценявайте силата и възможностите на ученето в последния момент!

Не претоварвайте мозъка си!

Знам, че ви звучи противоречиво като ви казвам да учите колкото може повече, но и да не забравяте да си почивате редовно и да знаете кога да спрете. Ако усещате, че мозъкът ви е претоварен и вече нищо не влиза в него, просто спрете, починете си и опитайте по-късно. Не се самоубеждавайте да продължите, само защото няма време – безсмислено е.

Ако се опитате да учите твърде много наведнъж, ще претоварите мозъка си така, че ще знаете по-малко в края, отколкото в началото на учебния процес.

И така, учете възможно най-умно и ефективно, но когато мозъкът и тялото ви кажат да спрете, спрете.