Ваня Ананиева
Ваня Ананиева

09.04.2018приблизително 7 минути

Техники за запаметяване на думи

Ако все пак сте пропуснали първа част от нашата статия, в която разкриваме нови тънкости при ученето на думи, можете да я откриете тук.

Някои проучвания показват, че всеки учащ може да изгради свои собствени модели и системи за запаметяване на думи. Заучаването на думата е по-лесният процес, истинското съвършенство настъпва, когато освен заучена, думата се ‘загнездва’ в дълготрайната памет и създава смислени връзки в контекст, който търсите. Методът, който ще обсъдя с вас днес е един от най-добрите, използван не само от мен и от многобройните ученици в Интелект, но и експлоатиран в световен мащаб от най-добрите лингвисти в областта на чуждите езици.

Колко добре познавате вашия дом? Или къщата, която обитавате? Познавате го добре, нали? Знаете, че когато отидете в кухнята, за да си направите кафе - там, на плота, точно до микровълновата печка стои кафе машината, а филтрите за кафето са в шкафа долу, на втория рафт. Сега се върнете обратно, завийте покрай тарамбуката, която имате от около 100 години и вече се е сляла с интериора, но ви е до болка позната. Всички гореизброени са предмети и обекти, които умът ви добре познава. А какво по-лесно от това да свържете добре позната информация с нова такава. Ще дадете волево позволение на вашия ум спокойно да приеме нови данни, като лесно ги обвърже с вече съществуващи. Асоциацията с нещо познато, създава спокойствие за ума и улеснява неговата работа.

Този метод не е нещо ново, дори напротив. Древните гърци са били първите, използвали го. След гърците, логически методът се възприема и от римляните. Има научни доказателства за това, че Цицерон е използвал системата на мнемоничните връзки, за да заучава своите речи. Представете си как се е подготвяла реч от 40 страници, без да се използва нито хартия, нито презентационен носител. Още повече, че четенето на реч в онези дни се е възприемало недобре. Изисканият и раболепен начин бил запаметяването на думите. Неслучайно, римляните и гърците са едни от най-прославените оратори. В днешни дни, в състезанията по ментална логика и суперпамет, се използва именно методът на древните гърци и римляни. Някои от вас са го чували като “Римска стая”, други като “Дворец на паметта” или “Методът Локи”. Както и да го наречем, семантиката на метода е една и съща.

Как древните римляни използвали “Методът Локи”?

Римляните използвали за опорни точки в техните речи думи, които мислено обвързвали с път, по който минавали през техния дворец или град. За да запомнят конкретната дума, си представяли как думата взаимодейства по някакъв начин с мястото, на което се намира. И така, когато държали реч, мислено се разхождали из двореца, като всяко едно различно място ги води към следващото, за което трябва да говорят.

Нека да тестваме метода.

Ето една примерна стая, която е добре позната за мен. Представям си как влизам през вратата и завивам надясно, обикалям стаята и се връщам обратно, излизайки отново през същата врата. Първият обект, през който минавам е диван, ето защо решавам да започна с него. Вторият обект е една етажерка, цвят венге - това е втората ми локация. Третата локация е аквариум, последван от телевизор. След телевизора има картина на стената. И така набелязвам следните 10 локации:

Диван
Шкаф
Аквариум
Телевизор
Картина
Статуя
Поставка за вестници
Кристална топка
Икона
Етажерка за ключове
 

Мислено преминавам няколко пъти по този маршрут, за да съм сигурна, че това са наистина обектите в логическа последователност.

Сега искам да запомня десетте задачи, които имам за през деня:

Да се обадя на мой приятел.
Да платя сметката за тока.
Да купя хляб.
Да напиша статия за блога.
Да сготвя телешко.
Да проверя домашните на сина ми.
Да направя бекъп на информацията на компютъра си.
Да си запиша час при зъболекаря.
Да подпиша договор с клиент.
Да опаковам подарък за рожден ден на приятел.
 

И ето как прилагам метода:

1 - обвързвам задача 1 с локация 1 - да се обадя на мой приятел / диван - представям си как моят приятел седи на дивана с телефон в ръка.

2 - да платя сметката за тока / шкаф - виждам добре познатия ми шкаф, обвит с електрическа мрежа и знак високо напрежение. Освен това, на знака “високо напрежение’ има една дълга бележка с удивителна на нея.

2 - да купя хляб / аквариум - представям си как в аквариума има 2-3 самуна хляб и рибите гризат от него.

4 - да напиша статия за блога / телевизор - представям си как на екрана, премигват големи букви BLOG - буквите са много ярки - така няма да ги пропусна.

5 - да сготвя телешко / картина - добре познатата ми картина има два нови обекта, оживели на нея - бягащо теле от касапин с нож

Няма универсална рецепта какво да си представите. Важно е да бъде ярко, визуално познато за вас и асоциативно с подредбата на вашия “дворец”.

Какво ще постигнете с този метод?

  • ще можете да запаметите число с поне 30 знака след разделителната запетая.
  • ще можете да запомните поредица от карти в едно тесте /хак: колко добър си в покера?/.
  • ще можете да правите презентация по слайдове, без изобщо да се налага да гледате слайдовете.
  • данни и числа - никога повече няма да бъркате години, дати и важна цифрова информация.

А най-хубавото е, че методът е извънредно лесен за употреба и за научаване.

Предизвиквам ви да го използвате още днес и ще съм щастлива, ако напишете в коментар вашия резултат.

Усмивки от мен,