Виктория Крумова
Виктория Крумова

13.11.2018приблизително 8 минути

Учете английски с филми

В първата част на статията Ви дадохме няколко ценни съвета как да учите английски чрез филми. В тази статия Ви предоставяме няколко съвременни американски класики, които са подходящи за учене на английски.

Това са само няколко от чудесните филми, които можете да гледате, за да подобрите английския си. Сега вече няма нужда да се оправдавате, че гледате – така всъщност учите. Настанете се удобно, направете си пуканки и започнете филмовия маратон за учене на английски.

1. „Социалната мрежа“ (2010 г.)
С участието на: Джеси Айзенберг, Джъстин Тимбърлейк, Андрю Гарфийлд.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Носител е на награди и е дело на Аарън Соркин, известен със своя естествен диалог и забавни реплики, което прави филма изключително приятен за гледане и разбира се, лесен за проследяване. Освен това, почти всеки използва Facebook и автоматично ще се почувствате свързани с филма. Да не говорим, че ще чуете много английски думи, свързани с компютри, технологии и социални мрежи.

2. „Последният ергенски запой“ (2009 г.)
С участието на: Ед Хелмс, Брадли Купър и Зак Галифианкис.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Преди всичко е ужасно смешен и е интересен през цялото време. Тъй като е комедия, разчитаме много на визията, което го прави по-лесен за разбиране. Всички герои в „Последният ергенски запой“ използват разговорен английски, което прави филма идеален за учене на съвременен американски жаргон, който ще ви помогне да се впишете в живота там, ако планирате да живеете или да пътувате в Съединените щати. Ще чуете често срещани изрази като stag party (ергенско парти) и all-nighter (да стоиш буден цяла нощ).

3. "Игрите на глада" (2012 г.)
С участието на: Дженифър Лоурънс и Лиъм Хемсуърт.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Продукцията е много визуална и това, което пропуснете в диалога, можете да допълните от това, което виждате. Действията са бързи, но диалогът е сравнително лесен за разбиране, за разлика от този в други научно-фантастични и футуристични филми, които изобилстват от сложни термини. Акцентът е чисто северноамерикански, така че няма да имате проблем да разберете какво казват героите. Те не говорят твърде бързо и е доста лесно да се проследи историята. Филмът е пълнен с екшън и има интересен сюжет, което го прави още по-добър. В него има по нещо за всеки, защото успешно съчетава екшън, романтика, комедия и футуризъм.

4. „Играта на играчките“ (1995 г.)
С участието на: Тим Алън и Том Ханкс.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Анимационни филми като „Играта на играчките“ обикновено са предназначени за по-млада аудитория, което означава, че историята и лексиката не са сложни. Въпреки че филмът е предимно за деца, това не бива да ви пречи. Режисьорът го е направил привлекателен и за възрастни, включвайки хумор, подходящ и за по-големите.

5. „Корабокрушенецът“ (2000 г.)
С участието на: Том Ханкс, Хелън Хънт и Крис Север.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? По-голямата част от диалога в този филм е монолог. Няма сложни взаимоотношения или обрати между героите, което го прави много лесен за разбиране. Освен това, Том Ханкс е известен с ясния и бавен глас, идеален за всеки, който учи английски.

6. „500 мига от любовта“ (2009 г.)
С участието на: Зоуи Дешанел и Джоузеф Гордън-Левит.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Английският е много лесен за разбиране. Разказан е от гледната точка на един човек, така че не е трудно да се следи. Това не е обикновена любовна история и грабва вниманието от самото начало.

7. „Здрач“ (2008 г.)
С участието на: Кристен Стюарт, Робърт Патинсън и Тейлър Лаутнър.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Насочен е към младежи и тийнейджъри и използва разговорен английски. Езикът е с типично американско произношение и героите се разбират лесно. Филмът е базиран на поредицата на Стефани Майер и ако вече сте прочели известните й книги на български, ще ви е още по-лесно да разберете сюжета.
Любим цитат: „Сега ти си животът ми.“

8. „Раздялата“ (2006 г.)
С участието на Дженифър Анистън и Винс Вон.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Пълен е с разговорна лексика и жаргон, използван в много социални ситуации. Ще научите език, свързан с комуникацията с партньор, както и реплики, използвани в спор. Филмът е забавен и лесен за разбиране, а хуморът – прост и ясен и ще ви помогне да разберете типично американските смешки.

9. „Форест Гъмп“ (1994 г.)
С участието на: Том Ханкс, Робин Райт, Гари Синийз и Сали Фийлд.
Защо филмът е страхотен за учене на английски? Това е перфектен филм за учене на английски, тъй като диалогът е бавен заради психичните проблеми на Форест Гъмп. Езикът е елементарен и много лесен за разбиране. Освен това ще ви запознае с важни моменти от историята и културата на САЩ като войната във Виетнам и популярното хипи движение през 60-те години. Филмът е любим на много фенове от цял свят и ако някога попаднете на разговор за филми, този е страхотен, защото почти всички са го гледали.