Ваня Ананиева
Ваня Ананиева

08.03.2018приблизително 5 минути

63 съвета как да научиш английски бързо и ефективно

Чуждите езици са колкото специфична, толкова и всекидневна тематика, която не трябва да подценяваме. Всеки един от нас, ходейки на училище, е прекарал не един или два часа по английски, немски, френски, испански или руски език. Дотук всичко е прекрасно. Колко от Вас обаче поддържат нивото си всеки ден и час? Както всичко друго в живота ни, знанието се губи с времето, ако то не бъде упражнявано. Все пак мозъкът ни е мускул - тренираме ли го, той ще бъде услужлив, в противен случай - не очаквайте Нобелова награда.

Дългогодишната ни практика ни е изправила пред множество препятствия, голяма част от тях бяха свързани с обучението на нашите курсисти. Последните 23 години, ние в Езикови училища "Интелект" се стремим да доставим обучение, което да пасне на уникалността на нашите клиенти. Тръгвайки по този път, след много дълги дни и нощи на упорит труд, достигнахме до няколко прости правила, методи или съвети. В следващите няколко минути сме се постарали да разкрием част от тях(не се притеснявайте, ще разкажем подробно и за останалите, но имайте търпение). Нека да започваме:

Следващата статия е по-специфично настроена към английския език, но гарантираме, че съветите имат приложение в изучаването и на други сфери от езикознанието.

1. Според нас най-важният съвет е да НЕ се страхуваш да правиш грешки. Повтаряме - НЕ се страхувай. Бъди уверен. Макар и да не ни звучи естествено, най-добрият помощник в трудна ситуация може да ни е човек, приятел, познат с опит, който в даден момент от живота си също е изпадал в подобна случка. Не се дърпайте, отделете 3 минути и половина, за да го изслушате.

2. Обградете се от езици - английски, немски, руски. Един от най-добрите ни и доказани съвети. Гледайте филми без субтитри, слушайте подкасти, радио, предавания. Четете на чужд език. В началото е напълно възможно това да е трудно, но не се отказвайте, ще се справите!

3. Упражнявай всяко едно от четирите основни умения: четене и писане, слушане и говорене. За да успеете да развиете пълния си потенциал, ще е нужно да работите паралелно върху основите на езика.

4. Направете си план - кога и колко ще учите. Разпределете свободното си време за следващия ден, седмица, месец. Постарайте се периодите да съвпадат. Така мозъкът ще свикне и ще се настройва за новите познания в сферата на езиците. Изберете точен час и период.

5. За да е достатъчно ефективен съветът ни под номер 4, ще е нужно да се отделиш от околния свят в рамките на няколко часа. Ученето трябва да е съпроводено от спокойствие - изключете всичко, което може да ви разсее - смартфон, компютър, таблет, телевизор, без музика, без игри.

6. Заедно с времето за учене, идва и времето за почивка. Правете кратки почивки на всеки 30 минути. Така ще държите мозъка си свеж и няма да го претоварите с еднородна информация.

7. През годините сме станали свидетели на хора, които учат изключително добре рано сутрин или късно вечер. Ти от кой тип си? Намери своето време.

8. Заучаването наизуст е един от най-честите начини за речникова подготовка за тест. Това е добро упражнение само в краткосрочен план, защото често информацията за тестовете се забравя.

9. Систематизирай наученото. Тетрадка речник или обикновени листи - няма значение. Запиши това, което си научил, използвай думите в изречения.

10. Имаш време преди да заспиш? След работа? Преди смяната в училище? Преразгледай написаното. В рамките на 10 до 15 минути ще опресниш материала. Така ще затвърдиш новите си знания.

11. Една от огромните бариери, които всеки един от нас си поставя е свързана с доказването на знания, а именно - изпит. Не се стреми да учиш само за определен тест или сертификат. Знанията ти ще са много по-полезни в работата и/или ежедневието ти.

12. Ако пък нямате достатъчно мотивация, една изпитна дата може да се окаже солиден стимул за даден тип хора. Запишете се на пробен тест, явете се, получете оценка за текущите си знания.

13. Дефинирай краткосрочни цели. Кратко, точно и ясно. Нека с постигането на всяка една от тях получаваш и някаква награда. Каква - изборът е само и единствено твой.

14. Събери няколко краткосрочни цели в една. Тадааа, така се получи първата ти дългосрочна цел. Разбира се, поощрението трябва да отговаря и на постигнатия успех.

15. Ако не успяваш да се съсредоточиш или да разбереш нещо, не се срамувай, а веднага потърси познат, приятел или специалист, който да ти подаде ръка. Няма нищо страшно.

16. Използвай думите в словосъчетания, изречения, кратки описателни текстове. Правейки асоциации между различните думи, ще затвърдиш новополучените знания.

17. Не бързай прекалено много да преминеш към другото ниво. Всички искаме да видим възможно най-бърз напредък, но в голяма част от случаите това води до прекомерно и неправилно определяне и прескачане на нива в скалата на езиковите обучения. Не прави тази грешка!

18. Изгради си атмосфера в която искаш да учиш. Не е нужно, но така ти ще се чувстваш по-спокоен, ще ти е по-забавно и приятно да се обучаваш.

19. Имаш чувство, че нещо не е както трябва? Някой от методите не ти харесва? Не можеш да учиш вечер? По-спокоен си през деня, докато слушаш приятна музика? Разбираме. Изгради собствен метод за учене. Нека той бъде уникален като теб.

20. Учиш по-добре в група? Събери се с приятели и се съсредоточете заедно върху трудностите. Нека всеки получава и дава помощ на останалите. Работата в екип е страхотен учител.

Искаш да научиш повече? Очаквай втора част на нашата статия, в която ще разкрием нови съвети от нас - какво можеш да направиш, за да овладееш силата на английския език(и не само), възможно най-бързо. Междувременно, можеш да прегледаш графика на започващите ни курсове или да избереш и моделираш индивидуално обучение по някой от многобройните ни учебни планове тук.

Искате ли да получите още полезни съвети? Последвайте част 2 и част 3 от нашите съвети. Благодаря!

От нашия опит Бонус история


 

В началото на кариерата си, имах група ученици, на възрастта на родителите ми. Един ден, един от курсистите ме попита в средата на часа:

- Как е \'комин\'?
Мозъкът ми се парализира. Чувах звученето на думата..
.. imney...
Но не идваше цялата дума. И тогава, просто се обърнах и написах на дъската: whimney. Пишейки я, бях убедена, че думата не е това. Умишлено, не ѝ написах и транскрипцията. Но, всички в групата вече си я бяха записали в тетрадките. Естествено, след като часът свърши, се сетих, че е chimney. В следващия час, първата ми работа бе да попитам как е \'комин\'. В един глас всички казаха \'whimney\'.

Извиних се за допуснатата грешка и написах на всеки един в тетрадката правилната дума.

От този момент нататък, винаги правя справка в речника. Не е срамно да кажеш \'момент, ще проверя\'. Не изглежда глупаво. Глупаво е да си мислиш, че не можеш да сгрешиш.