Ваня Ананиева
Ваня Ананиева

11.03.2018приблизително 6 минути

63 съвета как да научиш английски бързо и ефективно

Днес продължаваме с втора част на статията с полезни съвети за учене на език. Основните, които положихме в част 1, която може да откриете тук, са добро начало, но в никакъв случай и край на усилията, които трябва да се направят, за да подобрите уменията си в езикознанието.

За 18 години сме станали свидетели на всевъзможни техники и хитринки, които за жалост са приложими в много частни случаи. В същото време, за нас е изключително трудно да се ограничим до само 63 съвета, но нуждата от кратко, точно и ясно съдържание винаги е била и ще бъде водеща. Та, ето и втората порция или по-друг начин казано, съвети номер 21 – 38 за това – „Как да научиш английски бързо и ефективно“:

21. За предпочитане е да гледаш филми и новини на компютъра вместо по телевизията. Това е важно, тъй като можеш да върнеш назад и да чуеш информацията, която си пропуснал. В същото време, гледането на телевизия те предизвиква да слушаш внимателно, за да чуеш информация правилно от първият път. Вторият вариант е препоръчителен за хора с по-солидни знания в конкретния език. Просто не избързвайте.

22. Прочети роман. Кратко, точно и ясно. Ако пък цял роман ти се вижда прекалено голяма хапка, започни с по-леко четиво – разкази или интересна книжка, на която си попадал като превод, но този път в оригинал. Не искаме да издаваме прекалено много, но четенето в оригинал е няколко пъти по-приятно, е, поне на нас.

23. Следващият съвет ще е приятен за теб и твоето семейство. Чети книги за деца, но на чужд език. Това ще помогне както на теб, така и на семействотот ти. Децата ти обичат приказки за лека нощ? Изборът е ясен – чужда литература за деца.

24. Следващите 2 точки са свързани с непознатите думи. Има вероятност да попаднеш да непознати думи в книгата, която четеш. Не се притеснявай, това е напълно естествено и разбираемо. Ако попаднеш на дума или фраза, чието значение е непонятно за теб – хвърли едно око на контекста. Той може и ще ти подскаже за сферата или смисловото значение в конкретната конструкция.

25. Ако горният съвет не върши работа за твоя случай, можеш да опиташ следното: просто запиши думата встрани или я провери на момента. Всеки от вариантите си има плюсове и минуси. Ако фразите с непонятно значение се увеличат драстично и пречат на цялостния смисъл на четивото, тогава най-добре е да избереш по-близък до твоите познания по език текст.

26. Бихме разбрали и хора, които все пак не обичат да четат художествени творби, но не пропускат брой от любимия си периодичен печат – вестник, списание. Пресата е перфектно място да откриеш пасивни конструкции, а повярвай те ще разнообразят начина, по който общуваш.

27. Използвай по-разнообразни конструкции. Най-лесно е да поставяш себе си на първо място, но както в живота, така и в езика – това не е оптимален вариант. Пасивните изречения, за които стана въпрос в пресата могат и ще ти дадат представа относно какво говорим.

28. Всички напредваме. Много често може да ти изглежда сякаш нищо не се получава. Не се притеснявай, грешиш. Различните хора напредват с различнна скорост. Няма как да овладееш всички тънкости на език в рамките на 2 или 3 урока. Всяко усилие се отплаща, всичко извършено е от значение.

29. Както и в ежедневието ни, коренът крие много интересни и ползотворни съставки. Е, в езиците съществуват известни разлики с тези в биологията, но все пак: коренът на една дума може да ти даде насока за неговото приблизително значение, сфера, връзка с вече познат израз.

30. Думите имат форми – несъмнено! Заучаването на една единствена е престъпление, недей! :– Научил си нова дума? Супер! Как може да се използва като прилагателно, съществително или наречение? Ето пример с beautiful: Beautiful (прилагателно), beauty (съществително), beautifully (наречие).

31. Използвай представки и надставки. Те ще разнообразят лексиката ти. Начинът, по който общуваш с приятели и познати във вербални и невербални ситуации. Не се притеснявай, ако измислиш нова дума, ние също сме го правили, забавно е!

32. Важна вметка, когато говорим за различните езици: Що се отнася до английски, винаги има само едно ударение и то винаги пада върху гласна. Двусричните думи са с ударение на втората сричка, а двусричните съществителни и прилагателни върху първата. Не е толкова сложно, нали?

33. Използвай английския език във възможно най-много ситуации. Макар и в неестествени за теб. Запомни, че ще дойде момент в живота ти, в който ще трябва да се справиш сам, на непознато място, с непознати хора, извън България, извън комфортната ти зона. Под стрес, ти трябва да си спомниш всичко научено и да го използваш.

34. Много често са задават въпроси от рода на: „Може ли да измисля какво искам да кажа на български и просто да го преведа на английски или немски?“. Краткият отговор е „не“. Дългият отговор е „не“. Директният превод от български на чужд език, винаги води до неприятен резултат – думи, които не са правилно използвани в контекст, проблемни конструкции, невъзможност за разнообразна реч, случаи, в които се забравя една от думите и следователно е невъзможно да се продължи мисълта.

35. Ученето на език е невъзможно само и единствено от учебници. Нужна е практика. Какво правиш, за да се научиш да шофираш? Точно, упражняваш се. Използвай новите познания. Колкото по-често, толкова по-добре.

36. Макар и да звучи странно, направи си дневник и създай навик да пишеш в него всеки ден. 2 или 3 изречения на ден. Това е! Накрая събери и прочети получения текст, ще се изненадаш колко си напреднал във времето(или поне ще се посмееш от сърце).

37. Горната точка е пряко свързана и с тази – всичко, което пишеш може да се изрази в блог, публикации или твое пространство, което да е публично достъпно. Не се страхувай.

38. Записвай своите идеи и мисли на чужд език. Не се притеснявай от използваната лексика и граматика. Всичко написано може и ще бъде в твоя полза.

За да държим нашите читатели в напрежение, сме подготвили и трета(последна) част от съветите ни за ученене на английски език. Последна, поне за този месец. Очаквайте още интересни случки, съвети и статии, разказани от нашите експерти.

Ако сте пропуснали някой от нашите съвети, винаги може да се върнете към част 1 или да продължите към следващата част от нашите съвети тук.

От нашите експерти Бонус материал


 

Усвояването на нови думи е най-важната част от ученето на чужд език. Ако искате да поддържате нивото си и да научавате нови и нови думи, то нашият съвет е да заучавате по няколко чужди думи на ден. По-долу можете да откриете една примерна бланка, в която да си записвате новите думи и да съставяте с тях нови изречения. За ученето на чужди думи, вкарването в контекст е една от най-важните стъпки. Затова Ви приканваме да не забравяте да си напишете изречения с новите думи. И, не! Не превеждайте думите. Научете мозъка си да приема думата през чуждия език, като му дадете пример.

Усмихнато учене :) Можете да намерите бланката на този линк.