Ива Гешева
Ива Гешева

28.05.2019приблизително 8 минути

9 съвета как бързо да се научите да мислите и говорите на чужд език

Колкото повече наближава летният сезон, толкова повече искаме по-бързо да ни се случва всичко, когато се отнася до обучение. След 20 години опит в тази сфера смело заявяваме, че статистиката е тази. И заради това тази седмица Ви предоставяме 9 ценни съвета как бързо да се научите да мислите и говорите на чужд език. Ето ги тях:

  1. Превърнете езика, който учите в момента, в част от ежедневието Ви. Четете и слушайте колкото е възможно повече чужда реч – книги, списания, музика и филми. Това ще увеличи речниковия Ви запас, а също и ще упражнява граматиката.
  2. Не използвайте двуезичен речник. Ако използвате такъв, то по този начин подобрявате уменията си за превод, а не способността си да мислите на езика, на който искате. Използвайте едноезичен речник, за да разгледате дефиницията на думите, за да може мозъкът Ви да обработи тази информация. Този похват определено ще Ви помогне да избегнете превода от Вашия роден език.
  3. Учете лексиката на фрази, а не на отделни думи. Това ще Ви помогне да мислите по-бързо и когато трябва да говорите на чужд език ще избегнете моментите, в които както повечето от нас казват „не ми идва думата“. Обърнете внимание на цялата фраза и дали точно нея можете да използвате в текущия Ви разговор.
  4. Започнете да използвате речниковия Ви запас възможно най-скоро. Ако използвате новите научени фрази и думи веднага, то по този начин определено започвате да тренирате мозъка си да мисли по-бързо. Можете да направите това, като напишете изречения и ги изречете на глас.
  5. Говорете със себе си. Звучи Ви смешно, но всъщност е правилно. Дори задължително. По този начин отново тренирате мозъка си да мисли по-бързо. Можете да разкажете на себе си за деня, който сте имали - за това какво сте направили вчера, какво ще правите през уикенда, какви са целите и мечтите Ви. Говорете със себе си за всичко, за което бихте говорили и с някой друг събеседник.
  6. Ролеви разговори. Създавайте ролеви ситуации, в които може да се окажете в бъдеще. Можете да говорите за хора, с които ще се срещнете през настоящия ден. Опитайте се да помислите върху всички въпроси, които могат да ви зададат и как можете да отговорите на тези въпроси. Това ще ви помогне да мислите по-бързо в бъдеще, когато трябва да говорите за тези теми в ежедневието.
  7. Говорете с приятел или партньор, който е носител на езика. Това е един от най-добрите начини да мислите по-бързо и да говорите на чужд език. Намерете хора, с които да говорите редовно, и по този начин ще практикувате по-голямата част от компонентите, които се изучават по време на всяко чуждоезиково обучение. Това ще Ви даде мотивацията да продължите да учите и да се усъвършенствате и най-важното, ще виждате резултати в реалните Ви разговори и ситуации.
  8. Слушайте песни на езика, който учите и пейте. Те са чудесен начин, който ще Ви помогне да научавате фразите, жаргоните в езика, произношението и интонацията. Всичко това ще Ви накара да говорите по-уверено и да мислите по-бързо в естествените разговори.
  9. Забавлявайте се. Направете обучението си забавно. Подобряването на уменията Ви за говорене е трудно на всеки чужд език. Играйте игри, за които Ви е необходим езика, който учите. Това ще Ви сблъска с друг тип ситуации и ще надгради досегашните Ви умения. А и все пак ще Ви накара да използвате езика и едновременно с това ще се забавлявате.

Прилагайки всички тези изключително лесни съвети, Ви уверяваме, че мотивацията Ви ще се засили и в краткосрочен план ще имате напредък. Всяка една от тези стъпки Ви гарантира успех. Способността да мислите и да говорите на чужд език Ви гарантира възможно най-бързото му усвояване. Но не е достатъчно да използвате тези съвети веднъж седмично или веднъж месечно - използвайте ги ежедневно.

Надяваме се, че с тази статия сме Ви били полезни. Желаем Ви успехи. :)