Ива Гешева
Ива Гешева

03.07.2019приблизително 7 минути

Как да разбираме бързоговорещите хора на езика, който изучаваме в момента?

Доста често хората говорят бързо. Ако гледате филми, новини или телевизионни предавания на чужд език, може да се окаже истинска борба да разберете какво точно казват. Също така по-трудни за разбиране са и хора, които са носители на езика. Те използват широк кръг от думи, фрази, граматика и изрази, които може Все още да не са ви познати.

В днешната статия ще Ви помогнем с идеи как да подобрите уменията си в тази посока и как по-добре да разбирате бързо говорещите хора, както и тези, за които езикът е майчин.

Ако примерно гледате филм и се затруднявате да разберете разговорите, Ви съветваме да започнете с малки ежедневни упражнения, с които да обучите мозъка си да обработи по-добре чуждата реч. Едно такова упражнение е да анализирате кратки разговори на съответния език и да правите диктовки. Това ще Ви даде сигурност, че използвате знанията, които имате до момента. Намерете диалог между двама говорящи, пригответе си химикалка и хартия и записвайте това, което чувате.

Когато търсите аудио или видео, уверете се, че сте избрали такова, в което говорят хора, за които езикът е майчин. Препоръчваме Ви то да е с продължителност около 3-5 минути.

А ето и няколко стъпки за подобряване на способността Ви да разбирате бързи разговори:

Стъпка 1. Слушане.

Слушайте бързия разговор с естествена скорост. При първо слушане не го забавяйте. Обърнете внимание на речника, каква лексика се използва, изразите и фразите, които говорителят/ те използва/т. Не се притеснявайте, ако не разбирате всичко, което казват. Това първо слушане е начин да се запознаете с аудиото и да свикнете с естествените разговори.

Стъпка 2. Разбийте разговора.

Изслушайте записа отново, но го спирайте на интервали от 5-10 секунди и си задайте въпроси, за да можете да мислите за разговора. Въпросите да са относно избора на думи, който се използват, акцента, интонацията, произношението, използват ли диалект участниците? Ако говорят ясно, задайте си въпроси, които да ви накарат да мислите за това, което чувате и да ви даде възможност да го разберете по-добре.

Стъпка 2. Запишете всичко, което чувате.

Слушайте по-дълго време разговора. Но този път натиснете пауза на интервали от 10-20 секунди и запишете всичко, което чуете.

Стъпка 4. Сравнете с транскрипта.

Сравнете това, което сте записали с транскрипта. Пропуснали ли сте някакви думи, пропуснали ли сте цяло изречение?

Както и няколко съвета, които ще Ви помогнат да разберете по-добре разговори на чужд език:

Слушайте естествени английски разговори редовно.

Опитайте се да приложите тези стъпки към естествените разговори. Важно е да сте положителни, когато слушате чужда реч, тъй като може да не разбирате всяка една фраза или пък да пропуснете някоя дума в началото, но колкото повече практикувате и изпълнявате това упражнение, ще видите подобрения в способността си да разбирате бързи разговори. Ключът към успеха е е да се постигне напредък и да се работи в дългосрочен план.

Слушайте различни хора.

Важно е да се сблъскате с различни акценти. Защото примерно в английския език едни и същи думи се произнасят различно в Америка, Великобритания, Нова Зеландия, Австралия.

Бъдете последователни.

Прилагайте тези стъпки всеки втори ден и ще видите, че способността Ви да разбирате по-добре ще се подобри с времето. Ключът към прилагането на това упражнение е да се постигне последователен напредък във времето, да се разберат по-добре разговорите.

Прекарвайте максимум 10 минути в такова упражнение.

Всеки втори ден се опитайте да отделите 10 минути, за да правите това упражнение. Вместо да се фокусирате върху слушането за един час всеки ден, опитайте се да включите това упражнение в рутинното си ежедневие за следващите 3 месеца.

Надяваме се да сме Ви били полезни с тази статия. Постарахме се да Ви дадем бързи и лесни идеи, с които да подобрите слушането с разбиране. Един доста важен компонент при изучаването на чужд език.