Ива Гешева
Ива Гешева

28.06.2020приблизително 7 минути

Можете ли да научите език в съня си?

Може ли сънят всъщност да ви помогне в изучаването на чужди езици?

За много от нас изучаването на чужд език понякога е много трудна задача. Ако не го практикуваме ежедневно и ако не намерим хора, които да го практикуват наоколо, постигането на напредък се превръща в много дълъг път, което понякога води до момента, в който губим мотивацията си за усвояването и усъвършенстването на новия език и изведнъж това, че знаем как да пишем идеално граматични изречения или дори фактът, че можем да четем на друг език, губят своето значение в моментите, в които не можем да го говорим или да го разберем, когато го чуем, което не е целта, към която се стремим нали!?

Може би някои от вас са научили втори език, докато са били млади. Ако е така, имате късмет. За останалите може да бъде наистина трудно да научат нов език, особено ако им липсва това, което специалистите наричат ​​„музикално ухо“. Тоналните езици като виетнамски може да изглеждат дори невъзможни за научаване, тъй като изпитваме чувството на неспособност физически да издаваме характерните и особени за езика звуци. Докато сме млади, способността ни да имитираме и записваме в ума си нови шумове е много лесно действие, но това в никакъв случай не трябва да ви демотивира, напротив за научаването на чужд език няма възрастово ограничение. Имате ли желание, има и начин. В този момент стигаме до въпроса, как се очаква да овладеем трудностите при изучаването на нов език? Е, може да ви дойде като изненада, но можете да научите език и да преодолеете трудностите по пътя чрез съня си!

Ако сте мислили, че мозъкът ви спи, когато спите, изненада или не, но това не е така. Това, което всъщност се случва е, че през това време мозъкът осъществява много нови връзки между невроните. Непрекъснатият сън също ни позволява да записваме новата информация и то по-ефективно, тъй като мозъкът преиграва събитията и наученото през деня в процес, наречен „консолидация“.

Така че, каквото и да сте научили през деня, било то нова танцова стъпка, рецепта или нови думи от уроците ви по испански или някой друг език, мозъкът ви ще преиграва и съхранява тази информация, докато спите.

Сън = знание

За съжаление не е толкова просто. Би било невероятно, ако научаването на нови неща се случваше, докато спим, това би означавало, че вече няма да е необходимо да ходим на училище или да работим върху заучаването на нови неща, или да посещаваме някакво допълнително образователно обучение. Защо да се притесняваме, когато просто можем да поспим и да научим нещата в съня си, нали?! Определено това би било страхотно.

Но въпреки че практически посочените по-горе неща се невъзможни, всъщност има нещо, което може да улесни научаването на нов език, а именно, докато спите можете да увеличите паметта си и да подобрите знанията си и то за нещата, които вече сте научили, защото въпросният процес на консолидация “преиграва” отново това, през което сте преминали през деня.

Нека да надникнем по-дълбоко в самия процес и да разгледаме какво точно се случва и с какво би ни било полезно това.

Всъщност това, което прави мозъкът докато ние спим е, че се заема с реактивиране и възпроизвеждане на информация от будните ни часове, засилвайки невронните връзки, задействани по време на процеса на придобиване или заучаване на нова информация. По принцип това, което сте научили предишния ден се преповтаря в ума ви и когато на следващата сутрин се опитате да си спомните например думите по италиански, които сте опитали да запомните ще се изненадате колко много си спомняте.

Какви са ефектите от „захранването” върху развитието на езика?

Този процес на “захранване” всъщност е доста мощен поради една причина и тя е, че процесът, който протича (консолидация) е същият процес от деня както по време на нощната ви сънливост.

Едно конкретно проучване около изучаването на думи и дрямка показва, че децата, които са били насърчавани да спят малко след като чуят нови думи, запазват новопридобитите си знания значително по-добре от другите деца, които остават будни.

Затова не е лоша идея след като научите няколко нови думи или граматични правила да се отдадете на сладка дрямка. Не само заслужавате почивка, но всъщност тази почивка ще ви помогне да запазите това, което току-що сте научили. Мощен процес, наистина.