Галя Бендурска
Галя Бендурска

05.10.2022приблизително 7 минути

Ползите и предимствата на онлайн формата на обучение - част 1

Част 1

Експанзивният характер на интернет и достъпността на технологиите определено генерираха скок в търсенето на уеб базирано преподаване и учене през годините. Въпреки това създалата се ситуация преди две години, дълбоко позната на всички ни, допринесе за ускоряването на темповете за разпространение на този тип обучение като ни подтикна да изоставим традиционното обучение лице в лице в класната стая и да го заменим с онлайн класове и дигитални образователни материали. Така 2020 година се превърна в годината на дигиталната революция в обучението. Определено онлайн обучението не бе нова концепция, но през 2020 година беше ново преживяване и предизвикателство както за преподаватели, така и за ученици, студенти и курсисти. Някои имаха повече опит, докато други трябваше да започнат от нулата. Независимо от началното ниво на всяка образователна институция, всеки един от нас трябваше да се адаптира възможно най-добре към него. Като група от доказали се професионалисти, специализирани в обучението по чужди езици, и за самите нас създаването на дигитална среда за обучение бе предизвикателство и можете само да си представите как 95% обучения на място трябваше да преминат към 95% онлайн обучения, без да губят качеството си. Определено и нашата година беше натоварена и вълнуваща, но въпреки това завършихме успешно проекта за смяна на типа обучение за целия набор от филиалите ни, както и за корпоративните ни клиенти от различни компании, като изпълнихме техните специфични образователни нужди и им помогнахме да осъзнаят предимствата, които онлайн обучението може да им предложи не само в създалата се ситуация, но и днес.

Така поглеждайки назад към 2020 г., откриваме някои ключови прозрения, които според нас са от решаващо значение за предлагането на качествено онлайн образование и обучение. Към днешна дата дистанционното обучение или така нареченото онлайн обучение е вече скоростно развиваща се среда, която позволява на потребителите гъвкавостта да се обучават извън ограниченията на времето и пространството, като това го превръща и в привлекателен начин за обучение за редица учащи се и става все по и по-често срещана и предпочитана  среда  за образование.

Затова в днешната статия решихме да споделим с вас предимствата и ползите на онлайн формата на обучение в резултат от нашите наблюдения върху процеса на осъществяването му от първа ръка. 

1.  Достъпност, независима от местоположението

Първо предимство на онлайн обучението е, че то позволява на курсистите да посещават часове от всяка една точка на света по техен избор, необходимо е само да разполагат с добра интернет връзка. Това прави желаните курсове за обучение неограничени от географски граници. По този начин онлайн обучението предлага на учениците достъпност независима от времето и мястото за обучение. От друга страна при онлайн обучението има малка вероятност за отсъствие от уроците. Например въпреки здравословното ви неразположение можете да присъствате на обучението си без риск да заразите някого.

2. Удобство 

И като говорим за местоположение и ангажименти не можем да не отбележим в конкретика средата на обучение. Когато сте в онлайн форма на обучение, тя е значително по-удобна, защото вие сами избирате от къде да се включите. В момента изборът се отнася до степента да решите дали ще ви е по-удобно да сте на дивана в хола, или на масата в кухнята, което от своя страна допринася за комфорта по време на обучение. Освен това можете да използвате удобно за вас  устройство, което имате на разположение- компютър, лаптоп, таблет или телефон. Също така е  идеална за дните на дъжд и студ, в които не бихте искали да напуснете дома си.

От друга страна, това елиминира проблемите с броя на курсистите в залата, тъй като при онлайн обучението капацитетът на курсистите може да варира от 10 до 15 души в група. Също така е изключително удобно и предпочитано от стеснителните и притеснителни хора, които не се чувстват комфортно да четат или говорят пред аудитория, което не би могло да се избегне, когато обучението е в присъствена форма. Онлайн формата спомага за намаляването на срама или страха, които съществуват при комуникацията лице в лице, например когато курсистът  зададе въпрос пред останалите в залата, или дори когато се обръща само към учителя. С тази методология на обучение всичко става „по-безлично“, което спомага за елиминирането на притеснението и неудобството. 
 

3Гъвкавост

В днешно време се изисква от всеки един от нас да бъде гъвкав. Много често ни се иска продължителността на деня да е повече от 24 часа, за да имаме възможност освен да изпълним професионалните си и семейни задължения, да имаме и времето да поработим и върху себе си и собственото си усъвършенстване било чрез посещение на курс за научаване на нов език или курс за изобразително изкуство, за да развием потенциала си на художник скрит в нас. За съжаление обаче денят ни предоставя само 24 часа и тъй като повечето пъти е необходимо да пътуваме, до който и да е център и да се управляваме от всяко едно отмерване на часовника на влизане или излизане от него, обучението става по-сложно за осъществяване и предпочитаме да го оставим на заден план. Тук се появява ползата от онлайн обучението, което ви предоставя възможността да сте гъвкави, т.е. то ви предлага възможността да изберете удобно за вас време на обучение, от удобна за вас точка като го комбинираме успешно с личния и професионалния си живот.

Понастоящем много от проучванията сочат, че това е и една от основните причини, поради които хората, които винаги са искали да учат и да се развиват, но никога не са имали възможността да го направят поради своята семейна и професионална ангажираност, са избирали този тип обучение. Също така много от компаниите предпочитат да обучават своите служители онлайн, защото това спестява време на служителите им и същевременно им предоставят възможност в работна среда да продължат да придобиват нови знания и умения.

 

Следва продължение.