Яна Палюшева
Яна Палюшева

16.12.2018приблизително 8 минути

Училище за бъдеще

На 16, 17 и 18 ноември тази година в „Терра Комплекс“, Банско се проведе национална конференция „Училище за бъдеще“. Една инициатива към учители и директори на училища в България, сбъднала се точно за един месец. Една реализирана с много любов идея, в центъра на която стои вярването, че промяната не се случва, а се прави. Защото всичко зависи от нас, от нагласата ни да правим света по-добър и от стремежа ни за едно по-добро бъдеще.

„Училище за бъдеще“ 2018, събра 70 учители и директори, от 36 училища и 16 града за 3 дни, изпълнени с иновации, лекции, съвети, дискусии, емоции и смях. Постави се едно обещаващо начало на една, по-иновативна, по-отговорна и по-насочена методология. На едно място се събраха много и изключително мотивирани за промяна хора, които са заложили за своя мисия качествено и модерно образование. Създаде се събитие с висока стойност, на което се обмени важен опит в добрите практики на преподаване и промените, които са необходими в образователната система в България.

Идеята на Ваня Ананиева и Жюстин Томс, че обучението е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики, и че най-голямото удоволетворение за един учител е вдъхновеният ученик, създаде „Училище за бъдеще“.

Организатори на събитието бяха Езикови Училища "Интелект" и "ABC DESIGN & COMMUNICATION". Официалното откриване беше направено от Ваня Ананиева - собственик на езикови училища „Интелект“, председател на „Фондация 21“, председател на сдружение “Емоушън“ и Жюстин Томс - собственик на “АBC Design & Communication”, председател на “Фондация за активно развитие на уеб“, преподавател в НБУ. Събитието беше разделено на два основни модула: лекции, с които учителите и директорите се запознаха с различни инициативи и хора, които създават иновативно образование и практическа част workshop, от които получиха директни насоки и трикове, за това как да бъдат по-добри, по-модерни и по-иновативни учители. Лекторите, с дългогодишна практика в образователната система, визионери и създатели на промяната, които присъстваха на събитието, мотивираха и оставиха емоция във всеки един от присъстващите. Те споделиха своите знания, умения и опит за дигиталното, иновативно образование.

Георги Малчев - основател и управляващ партньор в дигитална агенция „Xplora“, преподавател в НБУ, лектор в СофтУни Дигитална Академия, изнесе лекция под надслов „На учителя му пука: как децата да научават повече и да искат още и още“. Сподели и практически модели за работеща комуникация.

Мирослав Джоканов - основател и управител на най-посещавания образователен сайт в България - shkolo.bg, основател на ABLE (Асоциацията на българските лидери и предприемачи), бивш преподавател в СУ, говори по темата реформа на практика, а не на думи или как 60 училища преминаха изцяло на електронно деловодство. Той презентира Школо БГ, защото вярва, че днешното училище трябва вече да се трансформира дигитално и да е без хартия. Проведе се и дискусия за електронните дневници в училище, която даде възможност за обмен на идеи и възможности.

Лазар Радков - собственик и основател на “Live to lift”, основател на кампанията “Капачки за бъдеще“, основател на предизвикателството “30 за 30”, говори за влиянието на спорта и физическата активност върху учебния процес и академичните постижения на учениците. Лекцията беше придружена с доста упражнения, забавление и смях за цялата зала.

Дарин Маджаров - собственик и основател на първата българска платформа за иновативно обучение за българските ученици „Уча.се“, проведе лекция за това как се създават иновации, отново придружена с множество дискусии и емоции.

Жюстин Томс - Собственик на “АBC Design & Communication”, председател на “Фондация за активно развитие на уеб“, преподавател в НБУ, изнесе лекцията „Уикипедия в училище.“

Илиян Любомиров – писател, говори за това, колко много възможности имаме в България и сподели своят опит в работата си с ученици, като разказа реални ситуации, случили се по време на гостуването му в различни училища в България.

Анастасия Димитрова - професионален педагог, води обучения за скоростно четене, техники за запаметяване, техники за работа с тялото за подобряване на мозъчните функции. Тя представи по невероятен начин своите умения и даде насоки и техники за придобиването им.

Румен Бакалов - основател на Училища.бг - платформа за добри практики и дигитални решения за училища и детски градини, сподели опитът си за дигиталното училище. Проведе се и забавна игра по филма за Queen - „Бохемска рапсодия“.

Ивелина Атанасова - управляващ директор на Newtrend Agency. Основател на инициативата DigitalKidZ, клубове по програмиране DigitalKidZ STEAM Клуб и учебната програма и образователни инструменти в Училище с “отворен” код, говори за дигитална трансформация на образованието и необходимият инструментариум за нея. Сподели опит и за ключовите компетенции на учениците – критическо мислене, креативност, сътрудничество, медийна грамотност, дигитална грамотност, гъвкавост, инициативност, социални умения, продуктивност, управление на времето.

Яна Алексиева – Асоциация „Родители“ сподели, че мотивацията и до днес е вярата във важността на качественото образованието и развитието на децата ни в среда ориентирана към нуждите им и уважаваща личността им. Проведе се активна дискусия за общуването между родители и учители, като пример за цял живот, защото съвременните родители искат вече не само знаещи, а и щастливи деца.

Александра Иванова - мениджър на център за деца по ментална аритметика и съосновател на програма Училищни чудеса, която изгражда позитивни ролеви модели сред ученици от малки населени места, заедно със свои колеги проведе работилница с подхода „Овластяване на учениците.“ Присъстващите работеха на групи и представиха своите решения по казуси в края на лекцията.

Мария Стоилова - Главен учител в ЧНУ "Питагор". Национален треньор Програма "Стъпка по стъпка“, говори за доверието и работата между училище и семейство и превръщането им в партньори в името на децата.

Евелина Павлова - radio DJ и телевизионен водещ. Тя е част от екипа на Radio FM+ от създаването на радиото до днес. Била е и програмен директор на Radio FM+, Radio Star FM и водеща на редица телевизионни формати. Представи видео материал за това какво наистина мислят учениците и от какво имат нужда в училище - кое ги мотивира, кое ги кара да искат повече.

Присъстващите учители и директори бяха активни по време на цялото събитие, участваха в дискусиите и даваха пример за това, че дигиталната трансформация е възможна, дори и в по-малките училища и населени места. Дори по време на почивките се говореше за образование. Проведе се и „кръгла маса“, на която всеки имаше възможност да отправи въпроси към всеки, да представи вълнуващи казуси или просто да сподели ценен опит. Всеки получи сертификат за участието си, а лекторите получиха благодарствени грамоти за чудесното си представяне.

И резултат имаше... получи се вдъхновение, усвоиха се реално приложими идеи и начини на преподаване. Обърна се внимание на така важното общуване – с учители, ученици, родители. Споделиха се решения за справяне с предизвикателствата. Присъстващите учители и директори се запознаха с новатори, хора, които са със силно изразено отношение към образованието, лидери на мнение, които търсят позитивната промяна сега. Запознаха се и със свои колеги, които са търсещи и мислещи, като самите тях.

„Училище за бъдеще“ 2018 е събитието, което накара учители и директори от цялата страна да видят професията си с нови очи и ги превърна в реална част от хората, които променят образованието в България към добро.