Галя Бендурска
Галя Бендурска

13.07.2021приблизително 6 минути

Можете ли да научите език в съня си? - Част 2.

Казусът: Език, слушане и сън

Добре, знаем мнозина от вас ще сметнат, че подсъзнателното учене докато спим, може да е мит или по-скоро фантазия и въпреки това замислете се за момент, не би ли било страхотно, ако всички след като се събудим внезапно започнем свободно да комуникираме на китайски например? Наистина щеше да е невероятно, но нека да оставим настрана научната фантастика и да погледнем по-сериозно на нещата, защото както по-горе видяхме, можем по-ефективно да консолидираме наученото докато спим, т.е. може да не успеем магически да започнем да практикуваме свободно наученото, но със сигурност можем да го усъвършенстваме по-ефективно. И тук на повърхността изплува въпросът:

Как това се отнася за изучаването на чужд език?

Е, швейцарски биопсихолог, на име Бьорн Раш, и неговият екип от учени от Швейцарската национална научна фондация са проявили интерес именно към това как сънят предразполага и спомага научаването на чужд език. Това, което са направили те е, че са помолили 60 немскоезични студенти да научат няколко холандски думи, които никога не са виждали, преди 22:00 часа.

След това на половината от групата било позволено да заспи като думите на тази група били възпроизвеждани докато спят така, както са им възпроизвеждани преди да заспят докато ги заучават. Другата половина от групата също трябвало отново да слуша думите, които са научили, но на тях не им било позволено да заспиват, трябвало е да останат будни. Това е често срещана практика, известна като „словесно подреждане“, докато с първата група бива тествана нова тактика, при която студентите биват изложени на словесните сигнали, преди да заспят и след това.

Така първата група била събудена в 2:00 часа сутринта, по това време всичките 60 ученици биват тествани върху новия речник от думи. Резултатите показват, че тези, които са слушали думите на нидерландците докато спят, много по-добре и лесно успяват да си ги припомнят по време на теста, докато за останалите будни било доста по-трудно и дори невъзможно.

Проучването отчита също така факта, че тези, които са били будни, не са се представяли толкова добре, просто защото са били лишени от сън. По време на тестването екипът от изследователи използва ЕЕГ или т. нар. електроенцефалографски измервания на спящите студенти, за да разкрие повишена активност в париеталния лоб, тъй като точно тази част от мозъка е важна при обработката на езика, това което било отчетено е, че онези, които са заспали са били определено с предимство.

След приключването на проучването изводът, до който достигат специалистите е, че придобитото знание се запазва през цялата нощ до последвалото събуждане, без да има осъзнаване на процеса на “нощното обучение”. Така хората научават нова информация по време на сън.

Сигурно вече се питате: И какво точно означава това? Можете ли да научите език в съня си?

Както е известно за всеки един от вас няма как да легнем да заспим и слушайки аудиозапис на чужд език изведнъж събуждайки се свободно да можем да комуникираме на езика. Но можем да ви уверим, че ако го слушате преди лягане и след това отново докато спите, този добавен стимул постепенно ще засилва процеса на консолидация, който се случва във вашия мозък. Възможно е да нямате спомен за това, че всъщност умът ви си “играе” с научените от вас думи, докато сте се отдали на заслужен сън, но въпреки това той върши своята магия.

Съвет от нас, направете сами следното:

  • Пуснете си аудиозапис на нови думи, докато сте будни.
  • Нека същият запис се възпроизвежда, докато спите, като целта е да го настроите да работи през първите два до три часа сън.
  • Когато се събудите, тествайте себе си.

Правете това всяка вечер в продължение на няколко седмици и сами ще се убедите, че сънят спомага за научаването на чужд език.

Значението на съня

Видяхме как сънят може да ни помогне да научим ново умение, като например да изградим знанията и паметта си около чужд език. Но сънят има и толкова много други практически приложения в живота ни, че много от нас не знаят, а други ги игнорират. За щастие в днешно време има специалисти, които могат да ни кажат и покажат колко е важен сънят всъщност и как можем да получим повече от него. Една малка част от ползите му са, че той укрепва имунната система, също така ни прави по-позитивни и толерантни към хората около нас. Като това е просто надраскване по повърхността. Истината е, че хората лишени от сън са изложени на риск от физически и психически последствия като тревожност, депресия. Така че си струва да си подарявате онези 8 часа сън всяка нощ и то не само за целите на самоусъвършенстването, но и за основното ваше психическо и физическо здраве.

И накрая нека да отговорим на въпроса: Можем ли да научим език в съня си?

Е, както обяснихме по-горе не изцяло. Но, сънят може да подпомогне процеса на вашето обучение! Така че, независимо дали искате да научите нов език, или просто да живеете по-здравословен, по-спокоен живот, по-добрият сън може да ви помогне да постигнете тези си цели.

Надяваме се статията ни да ви е била интересна и полезна. Благодарим ви за вниманието!